Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koľko by sme chceli zarábať?

Naše predstavy o plate sa od ponúkanej reálnej mzdy vo veľkej miere odlišujú. Preto si ešte pred pohovorom zistite, koľko by ste si mohli od zamestnávateľa pýtať. Zobraziť galériu (3)
Naše predstavy o plate sa od ponúkanej reálnej mzdy vo veľkej miere odlišujú. Preto si ešte pred pohovorom zistite, koľko by ste si mohli od zamestnávateľa pýtať. (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Viete, akú sumu si môžete na pohovore zapýtať? Ak si nie ste istí, poradíme vám. Nový Čas prináša porovnanie očakávaných platov s reálnymi nástupnými mzdami na vybraných pozíciách. Rozdiely sú veľké! O takmer 12 000 korún (370 eur) chcú zarábať viac napríklad tesári, naopak pod cenu idú podľa prieskumu chemici či vedúci úsekov v predajniach.

Podľa platového prieskumu Merces.sk je na Slovensku veľa ľudí, ktorí sa platovo dokážu podceniť. Medzi týmito profesiami sú okrem manažérov i programátori. Kozmeticky si taktiež neveria. Ich nástupné platy sa pohybujú okolo 23 000 korún, pričom ony si za svoje služby zapýtajú len necelých 18 000 Sk. Opačnými prípadmi sú tí, ktorí si za svoju prácu dokážu vypýtať o niekoľko tisíc viac, ako im samotný zamestnávateľ môže ponúknuť. Medzi nich patria napríklad i tesári, ktorí sa ohodnocujú až na takmer 41 000 Sk, pričom skutočný nástupný plat je 28 700 korún. K neskromným patria aj murári a brand manažéri. Ich predstavy o plate presiahli ten reálny o 4- až 8-tisíc korún. Najviac sa naopak k ponúkanému platu priblížili v očakávaniach automechanici či nábytkári.

Ako zistiť výšku reálneho platu

1. Pred pohovorom si preverte, či ide o súkromný, či štátny sektor (zväčša tabuľkové mzdy), pretože výška platu závisí i od toho.
2. Spýtajte sa známych, ktorí pracujú na podobnej pozícii, o akú sa uchádzate.
3. Prihliadať by ste mali i na to, v ktorom regióne sa firma, pre ktorú chcete pracovať, nachádza.
4. Ďalšou možnosťou je informovať sa o výške platu cez personálnu agentúru, kde majú reálnu predstavu o mzdách.
5. Vhodné je pozrieť si aj platové prieskumy, ktoré sú dostupné na internete.

Koľko by sme chceli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Koľko by sme chceli
Zobraziť galériu (3)

Zdroj Merces.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu