Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Do priemyselného parku v Prievidzi sa investori nehrnú

PRIEVIDZA - Vôbec prvú výrobnú halu v priemyselnom parku v Prievidzi plánujú začať stavať takmer jeden a pol roka po jeho slávnostnom otvorení. Pásku strihali v novembri 2006, zatiaľ jediný zazmluvnený partner, rakúska spoločnosť Rubig, plánuje začať stavať v apríli tohto roka.

Park s rozlohou 52 hektárov si vyžiadal 380 miliónov korún, z toho 170 miliónov stálo vykupovanie pozemkov a 210 miliónov samotná výstavba infraštruktúry. Svoj prvý závod mal Rubig podľa dávnejších vyjadrení mesta postaviť do novembra minulého roka. Firma postavenie haly oddialila, čo odôvodnila náročnosťou technológie.

"Ukončenie prvej etapy, administratívnej budovy a výrobnej haly s rozlohou približne 8000 štvorcových metrov, je plánované najneskôr na január 2009. Vo výrobných priestoroch je navrhovaná kaliareň, kováčňa, laboratórium a montáž technologických zariadení. Spoločnosť Rubig vytvorí vo svojom závode minimálne 155 pracovných miest," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa mesta Ivona Vojtášová.

"S potenciálnymi investormi sme v rokovaní. Rokovania nie sú ukončené. Po podpísaní zmlúv poskytneme presné informácie," odpovedala na otázku, či sú zazmluvnení aj iní investori. Naposledy, na konci decembra, mesto informovalo o troch zahraničných investoroch, ktorí majú o prázdny park záujem.

Na inžinierske siete získala Prievidza štátnu dotáciu vo výške takmer 151 miliónov korún. "V meste Prievidza bola vykonaná v marci 2007 následná finančná kontrola, mesto dotáciu použilo v súlade so zmluvou, ktorá bola uzavretá medzi mestom a Ministerstvom hospodárstva SR a na účely, na ktoré bola dotácia poskytnutá. V meste Prievidza vykonal kontrolu použitia prostriedkov v novembri a decembri aj Najvyšší kontrolný úrad. Samozrejme pri nedodržaní podmienok zmluvy môže byť mesto požiadané o vrátenie dotácie.

Podľa zistení kontrolných orgánov k pochybeniu doposiaľ nedošlo," povedal Dárius Bošjak z Oddelenia pre styk s verejnosťou MH SR. Bošjak na otázku, či má Prievidza ultimátum, dokedy a koľko pracovných miest má byť v parku vytvorených, uviedol, že ministerstvo dotáciu poskytlo v zmysle výnosu o poskytovaní dotácii v pôsobnosti ministerstva hospodárstva.

"O naplnenie zóny investormi sa vskutku neobávame," povedala vlani hovorkyňa. V parku by si podľa predstáv mesta malo nájsť prácu okolo 1500 ľudí. Priemyselnú zónu Západ I. predpokladajú naplniť v období piatich rokov. Mesto už pripravuje aj druhú lokalitu Západ II. Aj keď do parku investori stále nedorazili, spoločnosť, ktorá postavila infraštruktúru, vybrali v rámci rokovacieho konania bez zverejnenia, čo obstarávateľ odôvodnil časovou tiesňou. "Výber dodávateľa výstavby infraštruktúry sa konal v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní," uviedla vlani o priamej objednávke Vojtášová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu