Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Díler pripravil francúzsku banku o takmer 7 miliárd eur!

Guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer.
Guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer. (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Société Générale zverejnila straty vo výške 6,9 miliardy EUR, v prepočte 233,8 miliardy SKK. Príčinou vysokých strát druhej najväčšej francúzskej banky sú podvod jedného z jej zamestnancov a úverová kríza.

Banka informovala, že odhalila podvod jedného z jej dílerov, ktorý ju bude stáť 4,9 miliardy EUR. Tomuto parížskemu obchodníkovi sa darilo zakrývať "prostredníctvom fiktívnych transakcií" stratové pozície v priebehu roka 2007 a 2008. Na podvod sa prišlo minulý víkend 19. - 20. januára. Obchodník tiež prekročil limity, ktoré boli v jeho kompetencii, na futures na európske akciové indexy. Banka dodala, že v súčasnosti rozväzuje pracovný pomer s týmto pracovníkom a prepustí aj jeho nadriadených.

Podľa Société Générale je tento podvod mimoriadny z hľadiska svojho rozsahu aj povahy. Obchodník, ktorý sa k podvodnému konaniu priznal, zneužíval znalosti bezpečnostného systému banky a zakrýval straty.

Generálny riaditeľ banky Daniel Bouton označil konanie spomínaného zamestnanca za absolútne iracionálne. Obchodník totiž zo svojho konania s najväčšou pravdepodobnosťou nijako priamo neprofitoval. "Jeho motivácia je úplne iracionálna."

"Prepáčte, ale ťažko uverím, že nejaký obchodník mohol otvoriť pozície v hodnote 4,9 miliardy EUR bez toho, aby na to niekto prišiel," uviedol Ion-Marc Valhi z Amas Bank. A Frederic Hamm zo spoločnosti Agilis Gestion si myslí, že tento podvod poškodí imidž banky. "Na prvý pohľad to vyzeralo ako zlý vtip," povedal analytik Dexia SA Nicolas Rutsaert. Société Générale "bola lídrom v oblasti derivátových obchodov a bola považovaná sa banku, ktorá má jeden z najlepších manažmentov rizík na svete."

Je to najväčší podvod spáchaný jedným dílerom. Ďaleko prekračuje napríklad škandál, ktorý viedol ku krachu britskej banky Barings v roku 1995. Banka, ktorá mala za sebou 230-ročnú tradíciu, skrachovala kvôli stratám v hodnote 860 miliónov GBP, v prepočte 39 miliárd SKK, ktoré spôsobil jej singapurský maklér Nick Leeson.

Société Générale okrem toho odpíše 2,05 miliardy EUR v súvislosti s hypotekárnou krízou v USA.

Kvôli zverejneným stratám banka potrebuje navýšiť kapitál. Rozsah plánovaného navýšenia predstavuje 5,5 miliardy EUR. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Daniel Bouton ponúkol svoju rezignáciu, ktorú však predstavenstvo zamietlo.

Straty výrazne znížili zisky za rok 2007. Banka zverejní správu o hospodárení za vlaňajšok 21. februára. Očakáva čistý zisk v rozsahu 600 miliónov až 800 miliónov EUR.

Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg, spravodajská spoločnosť BBC a britský denník Financial Times.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu