Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žiadosť o zúčtovanie dane treba podať do 15. februára!

Ak si nechcete robiť zúčtovanie dane sami, zamestnávateľovi musíte podať žiadosť do 15. februára.
Ak si nechcete robiť zúčtovanie dane sami, zamestnávateľovi musíte podať žiadosť do 15. februára.

BRATISLAVA - Ak sa chcete vyhnúť behačkám po úradoch a zložitému papierovaniu, požiadajte o zúčtovanie dane svojho zamestnávateľa. Ale pozor! Máte na to už len necelý mesiac. Nový Čas vám poradí, ako by ste mali postupovať, čo budete potrebovať a akým spôsobom si môžete znížiť základ dane.

Ak ste boli v roku 2007 zamestnaní na Slovensku, máte dve možnosti, ako vyrovnať svoju ročnú daňovú povinnosť. "Po uplynutí roka môžete požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov, alebo si môžete podať daňové priznanie sami, najneskôr do 31. marca 2008," zdôrazňuje Iveta Adamíková, hovorkyňa Daňového riaditeľstva SR. Ak chcete, aby vám zúčtovanie podal zamestnávateľ, potrebujete len žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania a doklady na preukázanie nároku na nezdaniteľné časti. "Tlačivá nájdete na stránke daňového riaditeľstva v časti daňové tlačivá. Má ich však zvyčajne k dispozícii aj každý zamestnávateľ," dodáva Iveta Adamíková.

Čo znižuje daň zamestnancovi
1. Nezdaniteľná časť základu dane v maximálnej výške 95 616 Sk.
2. Nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela).
3. V úhrnnej výške najviac 12-tisíc korún ročne, ak ide o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, finančné prostriedky na účelové sporenie a životné poistenie.
Pozor! Zamestnanec si nezdaniteľné sumy musí nielen uplatniť do 15. februára 2008, ale musí si nárok na ich uplatnenie aj doložiť.

Dôležité daňové termíny
5. február: Ak ste mali viac zamestnávateľov, do tohto termínu ich musíte požiadať o doklady o príjmoch, preddavkoch a daňových bonusoch.
11. február: Spoločnosti, v ktorých ste pracovali, vám musia do tohto termínu poslať všetky doklady na ročné zúčtovanie dane.
15. február: Je to posledný termín na podanie žiadosti o ročné zúčtovanie preddavkov na daň. Kto to nestihne, podáva si daňové priznanie sám.
31. marec: Zamestnávateľ je povinný vykonať ročné zúčtovanie dane za zamestnanca. Bez žiadosti o zúčtovanie musíte do tohto termínu podať priznanie! Máj: Najneskôr vo výplate za apríl, teda v máji, vám musí zamestnávateľ vyplatiť prípadný preplatok na dani.
31. december: Musíte uhradiť prípadný nedoplatok dane. Ten vám strháva z platu podľa dohody zamestnávateľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu