Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cena zemiakov neuveriteľne kolíše

(Zdroj: Famous)

BRATISLAVA - Ako na hojdačke! Zemiaky rozhodne nepatria medzi potraviny so stabilnou cenou. Tá sa totiž mení doslova zo dňa na deň. Sú síce podstatne lacnejšie ako na jar, začali však postupne zdražovať. Dnešných 16 korún za kilogram však nie je definitívnych, hlbšie do peňaženiek budeme mať aj pred Vianocami.

Zemiaky sa oplatí kupovať vo väčších baleniach a na trhoviskách, kde sú lacnejšie o niekoľko korún. No v obchodoch siahneme hlboko do vrecka. Kilogram stojí aj 16 korún. Podľa pestovateľov by to ale malo byť menej. „Ceny konzumných zemiakov v priebehu septembra mierne poklesli,“ prekvapivo reagoval šéf zemiakarského zväzu Viliam Bezák. Dodal, že produkciu predávajú aj za päť korún. Obchodníci neprimerané obohacovanie sa odmietajú.

Faktom však zostáva, že cena zemiakov neuveriteľne kolíše. V máji stáli v priemere 26 korún, o dva mesiace boli o polovicu lacnejšie. Teraz sa opäť začalo zdražovanie, ktoré vyvrcholí asi pred Vianocami. „Tú krivku raz hore, raz dole spôsobuje dodávateľ, to nespôsobuje obchodník,“ myslí si odborník na vývoj trhu Ľubomír Drahovský. Ceny ako na hojdačke nie sú podľa neho ničím výnimočným. „Možno sme u nás prekvapení, ale v obchode sú to bežné situácie,“ uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu