Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úvery zo stavebných sporiteľní by mali byť dostupnejšie

BRATISLAVA - Stavebné sporiteľne by mali mať od budúceho roka možnosť poskytovať úvery na bývanie aj ďalším záujemcom, nielen sporiteľom, ktorí si v nich ukladajú peniaze.

Zároveň budú môcť prijímať vklady od finančných inštitúcií alebo vydávať cenné papiere, čím sa rozšíri ich možnosť obchodovať na finančnom trhu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o stavebnom sporení, ktorý vypracovalo ministerstvo financií.

"Po získaní bankového povolenia zo strany Národnej banky Slovenska bude môcť stavebná sporiteľňa poskytovať úvery zo zdrojov mimo fondu stavebného sporenia nielen stavebným sporiteľom, ale aj iným právnickým a fyzickým osobám na stavebné účely a zároveň fyzickým osobám aj na financovanie obstarania vybavenia bytov a rodinných domov," píše sa v materiáli.

Fond stavebného sporenia v súčasnosti tvoria vklady sporiteľov, úroky, príspevky zo štátneho rozpočtu, splátky úverov a ďalšie zdroje.

Do stavebného sporenia by sa podľa návrhu mali mať možnosť zapojiť aj občania iných štátov Európskej únie, ktorí majú potvrdenie o pobyte na Slovensku. V prípade získania úveru však z neho budú môcť financovať len nákupy alebo rekonštrukcie bytov v krajine. Cudzinci budú mať nárok aj na štátnu prémiu, ale len za podmienky, že platia dane z príjmov, ktoré majú na Slovensku. To si zo štátneho rozpočtu vyžiada dodatočných 150 miliónov korún.

Rozšíriť by sa mali aj účely, na ktoré je možné financie zo stavebného úveru použiť. Okrem kúpy, stavby alebo modernizácie bytu, sa tak budú môcť peniaze použiť aj na financovanie zariadení využívajúcich alternatívne zdroje energie, čističky odpadových vôd, prípravu stavebného pozemku určeného na výstavbu domov alebo pripojenia na verejné inžinierske siete.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia tri stavebné sporiteľne - ČSOB Stavebná sporiteľňa, Prvá stavebná sporiteľňa a Wüstenrot stavebná sporiteľňa. V rokoch 1992 až 2006 uzavreli takmer tri milióny zmlúv a poskytli skoro pol milióna úverov za 176 miliárd korún. Štát na stavebné sporenie prispel prostredníctvom špeciálnej prémie od roku 1992 do konca vlaňajška 23,3 miliardami korún.

V posledných rokoch po poklese úrokových sadzieb vzrástol záujem o financovanie kúpy alebo stavby bytov a domov prostredníctvom hypotekárnych úverov. Tie v súčasnosti poskytuje deväť bánk. Do konca vlaňajška bankové domy schválili úvery za necelých 88 miliárd korún, z nich sa vyčerpalo asi 76 miliárd Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu