Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pekárne dostali pokutu 37,3 mil. Sk za kartelovú dohodu

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) potrestal tri slovenské pekárne pokutou spolu 37,3 milióna korún za údajnú kartelovú dohodu. Spoločnosti Penam Slovakia, M-Market a Super Pek podľa úradu obmedzili hospodársku súťaž, keď spolupracovali pri stanovovaní cien čerstvých pekárenských výrobkov pre maloobchodné reťazce od októbra 2005 do apríla 2006.

ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová. Rozhodnutie PMÚ zatiaľ nie je právoplatné. Najvyššiu sankciu, 24,8 milióna Sk, dostala firma Super Pek. Viac ako šesť miliónov korún majú zaplatiť spoločnosti Penam Slovakia aj M-Market, ktoré priamo alebo nepriamo kontroluje český koncern Agrofert.

"Podnikatelia koordinovali svoje správanie pri stanovovaní cien čerstvého chleba a pečiva a predkladaní návrhov týchto cien maloobchodným reťazcom," uviedla Bernáthová. Pekárne tak obmedzili hospodársku súťaž na trhu predaja čerstvých pekárenských výrobkov pre obchodníkov, dodala. Proti verdiktu PMÚ sa potrestané spoločnosti môžu odvolať do 15 dní od doručenia rozhodnutia.

Oveľa nižšiu pokutu, a to 50.000 korún, dostal od úradu Podnikateľský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov vlani v decembri za to, že robil medzi firmami kampaň za spoločné zdražovanie výrobkov. Rada PMÚ mu neskôr znížila sankciu o 3000 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu