Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ekonomika v druhom štvrťroku vzrástla o 9,8 percent

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika podľa odhadu analytikov zrýchlila v druhom štvrťroku tohto roka tempo rastu na 9,8 percenta z deviatich percent v prvom kvartáli.

Krajina si tak udržala jeden z najvyšších hospodárskych rastov v regióne. Prvý odhad vývoja hrubého domáceho produktu za apríl až jún zverejní Štatistický úrad v utorok.

"Štruktúra rastu bola pravdepodobne opäť vyrovnaná, ťahaná tak domácim ako aj zahraničným dopytom," uviedla v pravidelnom mesačnom komentári Slovenská sporiteľňa. Pokiaľ štatistici potvrdia 9,8-percentný rast HDP, krajina tak vyrovná rekord z tretieho štvrťroku 2006.

Analytička ING Bank Lucia Štekláčová však upozornila, že horšie výsledky júnovej obchodnej bilancie by mohli negatívne ovplyvniť aj údaje o HDP. Zahraničný obchod skončil v šiestom mesiaci so zatiaľ s najvyšším tohtoročným deficitom 4,51 miliardy korún. Ekonómovia pritom očakávali schodok 700 miliónov korún. "Vidíme mierne riziká nadol v našej predikcii rastu HDP v druhom kvartáli," poznamenala Štekláčová.

Štatistici zverejnia len odhad bez štruktúry HDP. O podrobnejších a spresnených údajoch by mali informovať začiatkom septembra. Okrem údajov o raste ekonomiky štatistici uvoľnia aj čísla o zamestnanosti. V prvom štvrťroku pracovalo v hospodárstve 2,33 milióna ľudí, teda o 3,1 percenta viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Odhad reálneho rastu HDP Slovenska vo 2. štvrťroku 2007:

Inštitúcia Odhad rastu v percentách
ČSOB 9,9
ING Bank 9,9
Slovenská sporiteľňa 9,1
Tatra banka 9,5
UniCredit Bank 10,1
VÚB 10,0
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu