Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Slovak Telekom za polrok zvýšil zisk o dve pätiny

BRATISLAVA - Telekomunikačná skupina Slovak Telekom, ktorá prevádzkuje pevné telefónne linky a zahŕňa aj mobilného operátora T-Mobile, zvýšila v prvom polroku čistý zisk medziročne o 41,9 percenta na 2,55 miliardy korún.

Výnosy skupiny vzrástli o 5,1 percenta na 15,66 miliardy Sk. Hospodárenie spoločnosti pozitívne ovplyvnili hlavne výsledky mobilnej komunikácie. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Slovak Telekom.

"Pre budúcnosť nášho biznisu je dôležitý aj potvrdený pozitívny trend v segmente pevných liniek, ktorý v prvom polroku tohto roku prvýkrát po šiestich rokoch zaznamenal mierny medziročný nárast výnosov," poznamenal šéf Slovak Telekomu Miroslav Majoroš. Dodal, že tomu pomohol nárast príjmov za poskytovanie rýchleho pripojenia na internet, tržby z hlasových služieb sa totiž znížili bezmála o desatinu.

Konsolidované výnosy Telekomu z pevných liniek od januára do konca júna medziročne stúpli o 0,4 percenta na 7,94 miliardy korún. Počet hlavných telefónnych liniek však v tomto období klesol o 2,2 percenta na 1,06 milióna. Výnosy T-Mobile v prvom polroku vzrástli o deväť percent na 8,34 miliardy Sk rovnako ako počet jeho zákazníkov, ktorý stúpol na 2,23 milióna.

Zisk mobilného operátora pred úrokmi, zdanením a amortizáciou (EBITDA) sa zvýšil o päť percent na 3,93 miliardy Sk. Priemerný príjem na zákazníka mobilnej komunikácie sa znížil o 1,7 percenta na 588 Sk, čo Telekom odôvodnil nižšou priemernou cenou väčšiny služieb.

Skupina okolo Telekomu, v ktorom vlastní Deutsche Telekom 51 percent akcií a zvyšný podiel kontroluje slovenská vláda, v prvom polroku vynaložila na investície 1,65 miliardy Sk, čo je medziročne pokles o vyše štvrtinu. Ku koncu júna zamestnávala 5624 pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu