Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VšZP údajne obišla stomiliónový tender

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Všeobecná zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej jediným akcionárom je štát, spúšťa projekt internetovej zdravotnej knižky pre poistencov bez toho, aby vypísala výberové konanie.

O zákazke za najmenej 139 miliónov korún rokuje s firmou Asseco Slovakia, ktorá nedávno dosadila do svojho predstavenstva bývalú poslankyňu Smeru-SD Editu Angyalovú. Nominantom Smeru vo vláde je aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Napísal to dnes denník Sme.

"Je evidentné, že v tomto prípade existuje väzba na politickú stranu, ktorá má priamy vplyv na poisťovňu. Je dokonca možné, že rozšírenie predstavenstva bolo účelové, aby firma získala konkrétnu zákazku," myslí si Pavel Nechala z Transparency International.

Prostredníctvom internetovej zdravotnej knižky chce poisťovňa zefektívniť komunikáciu medzi lekárom a pacientom. Minulý rok vtedajší členovia predstavenstva predložený projekt odmietli. Problémom boli údajne najmä nejasnosti okolo financovania, chýbajúca legislatíva o elektronickej komunikácii, ale najmä chýbajúca verejná súťaž.

V polovici vlaňajšieho júla po parlamentných voľbách však začala poisťovňa o projekte rokovať s firmou Asseco Slovakia. "Postupovali sme v súlade s platnou legislatívou," obhajovala výber dodávateľa hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Poisťovňa tvrdí, že chce využiť vynález českej firmy IZIP. "Držiteľom výhradných práv na používanie vynálezu a súvisiaceho know-how na prevádzkovanie služieb internetovej zdravotnej knižky na území Slovenska je spoločnosť Asseco Slovakia," dodala Balážová.

Členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Mária Sabolová z opozičného KDH síce považuje projekt internetových knižiek za užitočný, kritizovala však, že sa obišla verejná súťaž. "Je to nemysliteľné. Tým viac, že táto vláda v minulosti neustále kritizovala, ako sa tu korumpovalo a dohadzovali štátne zákazky," povedala. Minister zdravotníctva tvrdil, že o príprave internetových knižiek nič nevie. "Nepoznám detaily, práve som sa vrátil z dovolenky. Ale budem sa pýtať aj predstaviteľov poisťovne," uviedol Valentovič.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ plánuje len pilotný projekt internetových zdravotných knižiek pre 100.000 poistencov a zapojiť do neho chce 1000 lekárov. Celkové náklady tak môžu byť vyššie ako 139 miliónov Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu