Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Marža lekárnikov pri drahších liekoch klesne

BRATISLAVA - Lekárnici by mali mať v budúcnosti vyššiu maržu z predaja lacnejších liekov než drahších.

Ministerstvo zdravotníctva chce totiž presadiť, aby podiel zisku lekárne klesal s rastúcou cenu lieku, zatiaľ čo v súčasnosti je rovnaký bez ohľadu na hodnotu liečiva. Lekárnici zatiaľ proti plánovanej zmene nenamietali, väčšina lekární totiž ponúka najmä lacnejšie lieky, povedal ČTK zástupca lekárnikov Ján Valjan.

"Systém degresívnej marže bude znamenať, že čím bude liek drahší, tým bude mať nižšiu maržu," povedala hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková. V súčasnosti podľa nej platí jednotná 21-percentná marža. Výšku odhadovaných úspor ministerstvo zatiaľ neuviedlo. "Ide o jeden z prostriedkov liekovej politiky na šetrenie výdavkov, pri ktorom sa znižuje finančná zaujímavosť drahých liekov na úkor lacnejších," dodala Balázsiková.

Lekárnici nemali doposiaľ k plánu ministerstva vážnejšie výhrady. "Myslím, že návrh je relatívne priechodný a spravodlivý," povedala prezident Slovenskej lekárnickej komory Valjan. Výrobcovia sa k zámeru ešte nevedeli vyjadriť, pretože vraj nepoznajú konečný zámer ministerstva.

Nákup liekov je dlhodobo najväčšou položkou v systéme zdravotníctva. Tento rok by sa len na kúpu liečiv na recept malo použiť asi 30 miliárd korún z približne 90 miliárd Sk, ktoré by z povinných odvodov mali získať zdravotné poisťovne. Ďalšie miliardy korún minú ľudia podľa odhadov na nákup voľnopredajných liekov.

Od začiatku roka je pritom predaj liekov zaťažený nižšou desaťpercentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) a nie 19-percentnou sadzbou DPH. Ministerstvo zdravotníctva od tohto opatrenia očakáva úspory viac než 2,5 miliárd korún ročne. Od apríla navyše minister zdravotníctva Ivan Valentovič presadil, aby ceny liekov na recept klesli v priemere o 6,6 percenta. Väčšina liekov sa totiž na Slovensko dováža, a pre ich zlacnenie preto ponúkla priestor silnejšia koruna, tvrdil úrad. Zmena by mala ušetriť zdravotným poisťovniam asi 1,5 miliardy Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu