Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Koruna vylepšila rekord k doláru, mierne silnejšia aj k euru

BRATISLAVA - Slovenská koruna dnes vylepšila historické maximum voči americkému doláru. Okolo desiatej stála na 24,095 SKK/USD, zatiaľ čo v závere štvrtkového obchodovania bola na 24,145 koruny za dolár. Domáca mena si mierne polepšila aj k euru. ČTK to povedal díler OTP Banky Slovensko Juraj Mitošinka.

Zisky koruny k doláru podporujú podľa obchodníka straty americkej meny na svetových finančných trhoch, ale aj posilňovanie koruny, ktorá sa voči euru drží blízko trojmesačného maxima. Po otvorení obchodovania na 33,23 SKK/EUR si domáca nepatrne polepšila, keď sa posunula na 33,22 koruny za euro.

Korunu by v ďalších dňoch mohla podporiť priaznivá nálada v regióne. "Ak by nálada v regióne pretrvala, nič nebráni tomu, aby sa koruna posilnila," poznamenal díler. Mohla by tak neskôr testovať psychologickú úroveň 33 SKK/EUR, dodal. Pre zvyšok dňa predpokladá pohyb koruny od 33,10 do 33,35 SKK/EUR.

Mitošinka poznamenal, že k ziskom koruny prispela tiež vyššia než očakávaná inflácia v júni. Tá totiž obmedzuje priestor na prípadné zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou. Vyššie úroky robia menu atraktívnejšou pre vyššie výnosy na domácom finančnom trhu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu