Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Slovensko zažalovalo EK za pokutu za nadmerné zásoby potravín

BRATISLAVA - Slovensko podalo v stredu žalobu na Európsku komisiu (EK) pre pokutu 3,63 milióna eur (121 miliónov korún), ktorú komisia krajine udelila za nadmerné zásoby niektorých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov pred vstupom do EÚ.

Slovensko chce na európskom Súde prvého stupňa dosiahnuť, aby EK sankciu zrušila, informoval ČTK Michal Jurči z ministerstva spravodlivosti. Pokuta, ktorú krajina dostalo 4. mája, sa týka konzervovaných mandariniek, konzervovaných húb a ryže.

Podľa ministerstva spravodlivosti komisia nemala právomoc na udelenie pokuty, pretože ju zmluva o vstupe Slovenska do Európskej únie nepredpokladala. "Ak by aj mala EK právomoc vydať takéto rozhodnutie, mohla tak urobiť výlučne v lehote troch rokov od vstupu SR do EÚ, čo sa však nestalo," uviedol minister spravodlivosti Štefan Harabin. Slovensko vstúpilo spolu s ďalšími deviatimi štátmi do únie 1. mája 2004.

Slovensko v žalobe tiež namietlo, že komisia nemôže požadovať zaplatenie pokuty, keďže nepreukázala vznik nákladov ani inej škody v EÚ, ktoré by nadmerné zásoby spôsobili. EK neskoro stanovila spôsob určovania nadbytočných zásob, podotklo ministerstvo.

Úrad tiež pripomenul, že poľnohospodárske zásoby nepochádzali z domácej produkcie, ale boli na Slovensko dovezené. Krajina preto nemohla vzhľadom na svoje medzinárodné záväzky ich importu zabrániť.

Napriek žalobe však vláda podľa predchádzajúcich informácií pokutu v štyroch splátkach zaplatí. Prvú splátku plánuje uhradiť do konca júla.

Na európsky súd sa obráti aj Česko, ktoré dostalo za nadmerné zásoby pokutu 12,3 milióna eur (zhruba 411 miliónov Sk). Sankciu dostali aj ďalšie nové štáty únie; najvyššej, vo výške 12,45 milióna eur (416 miliónov korún), čelí Poľsko. Pokuty dostalo ešte Estónsko, Lotyšsko, Cyprus, Litva, Malta a Slovinsko. Spolu majú všetky krajiny zaplatiť ako penále za nadlimitné zásoby 41,1 milióna eur (takmer 1,37 miliardy Sk).

Vláda už jednu žalobu na Európsku komisiu podala, keď vo februári napadla jej rozhodnutie o znížení emisných kvót na oxid uhličitý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu