Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre prísne normy EÚ ubudnú detské ihriská

BRATISLAVA - Mnohé mestá na Slovensku pre prísne normy Európskej únie musia zrekonštruovať detské ihriská a pieskoviská.

Kovové preliezačky a šmýkačky by do konca júna 2008 mali nahradiť bezpečnejšie plastové, či z prírodných materiálov. Piesok na pieskoviskách by sa mal meniť na začiatku sezóny a potom podľa potreby. Pre nedostatok peňazí na financovanie rekonštrukcií sa niektoré ihriská zrušia. Vyplýva to z ankety ČTK.

V bratislavskej mestskej časti Ružinov by mali obnovu niektorých ihrísk financovať väčší investori, ktorí sa chystajú v oblasti stavať. "Takto chceme zrekonštruovať za približne štyri milióny korún ihrisko na Haburskej ulici. Nové športové detské ihrisko vznikne aj na Astrovej ulici," povedal Maroš Smolec z miestneho úradu. Dodal, že z existujúcich 38 ihrísk v Ružinove sa tento rok nechystajú zrušiť žiadne. "Naopak, niekoľko ihrísk plánujeme zrekonštruovať. Všetko sa bude odvíjať od rozpočtu," dodal Smolec.

Väčšina zo 43 detských ihrísk v Karlovej Vsi je už obnovená. "Revitalizačný program na ich obnovu mestská časť rozbehla ešte pred nariadením EÚ v roku 1992. V rámci programu bolo zrušených šesť ihrísk, ostatné obnovujeme postupne," poznamenala Jana Chválová z miestneho úradu.

V najľudnatejšej bratislavskej mestskej časti Petržalka je k dispozícii verejnosti asi 100 ihrísk a pieskovísk, z ktorých viac ako tretina nespĺňa prísnejšie kritéria. Hovorca miestneho úradu Ľubomír Andrassy tvrdil, že by tento rok mali obnoviť 10 až 15 ihrísk a do projektov sa majú zapájať aj samotní občania.

Hromadná kontrola žilinských pieskovísk prebiehala pred tromi či štyrmi rokmi. Podľa zástupkyne Regionálneho úradu Aleny Šulovej je však najväčším problémom vypátrať majiteľov alebo správcov jednotlivých pieskovísk. "Zaslali sme listy niekoľkým inštitúciám, čakáme na odpovede. Kontrola by sa mala urobiť s prevádzkovateľom. Inak totiž nebudeme vedieť, koho máme poveriť prípadným odstránením nedostatkov," povedala Šulová.

Podľa hovorcu radnice v Trenčíne Tibora Hlobeňa sú udržiavané pieskoviská v meste bezpečné a deťom nehrozia žiadne zdravotné riziká. Vo všetkých 123 pieskoviskách totiž v apríli a v máji vymenili piesok. Odstránené boli tiež psie exkrementy a iné nečistoty.

Na strednom Slovensku stoja mestá pred prehodnotením počtu a obnovou zostávajúcich detských ihrísk. Napríklad v Banskej Bystrici zo 157 ihrísk mesto časť zruší, zvyšné ihriská zmodernizuje a oplotí. Momentálne sa 35 ihrísk vôbec nevyužíva, ostatné nespĺňajú normy ktoré požaduje EÚ. Podobná situácia je aj v Rimavskej Sobote, kde z 57 ihrísk a pieskovísk spĺňa normy iba jedno.

V Košiciach ruší samospráva 100 detských pieskovísk, v meste ich naďalej ostane 389. "Pôjde o dočasné rušenie, z ihrísk odvezieme piesok, na jeho miesto navezieme zeminu a vysadíme dreviny," povedala ČTK Ružena Slivová zo Správy mestskej zelene. Pieskoviská odstraňujú preto, lebo nie sú vraj využité. Doteraz z nich už približne 70 zrušili. Z ihrísk pritom odvážajú len piesok, betónové základy nechávajú na mieste. Pieskoviská by mohli časom obnoviť, bude to závisieť od požiadaviek občanov.

Spolu s rušením pieskovísk sa samospráva snaží oplotiť využívané detské ihriská. "Robíme to postupne, podľa našich finančných možností," poznamenala Slivová. V mestskom rozpočte však tento rok na údržbu detských ihrísk vyčlenili len päť miliónov korún, v minulom roku to bolo 12 miliónov Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu