Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Digitálne fotoaparáty sú pred letnou sezónou tradične v kurze

BRATISLAVA - Záujem o kúpu digitálneho fotoaparátu pred obdobím letných dovoleniek tradične rastie. Navyše dopyt zákazníkov pred tohtoročnou prázdninovou sezónou je podľa väčšiny oslovených predajcov zhruba porovnateľný alebo mierne vyšší ako vlani.

Ceny elektroniky zvyknú každoročne klesať o stovky až tisícky korún, digitálne fotoaparáty za posledný rok zlacneli asi o tretinu. Vyplýva to z ankety ČTK. "Predáva sa zhruba to isté množstvo ako vlani, možno o niečo viac," povedal poradca pre predaj v trnavskom obchodnom dome NAY Stanislav Vohnut. Oproti obdobiu spred dvoch mesiacov však dopyt po digitálnych fotoaparátoch rapídne stúpol, dodal.

Ceny digitálnych fotoaparátov podobne ako pri ďalších výrobkoch na pultoch predajní s elektronikou neustále klesajú. "Ľudia už dnes dostanú väčšiu kvalitu za tie isté peniaze ako vlani," tvrdil Dušan Duška z jednej z predajní NAY v Bratislave. Nenáročný prístroj, ktorý dokáže urobiť pomerne slušné obrázky z letnej dovolenky, sa podľa neho dá zohnať aj za menej ako 4000 korún.

Masívnejšie stúpol v týchto týždňoch dopyt po digitálnych fotoaparátoch oproti minuloročnému preddovolenkovému obdobiu v sieti predajní spoločnosti Datart. "Nárast v porovnaní s rokom 2006 sa blíži takmer k 40 percentám, medziročný pokles priemerných cien sa pohybuje do 20 percent," poznamenal výkonný riaditeľ spoločnosti Pavel Sláma. Ceny neznačkových produktov, ktoré vykazujú určitú záruku kvality, sa podľa neho hýbu pod hranicou 2500 Sk.

Dušek si však myslí, že najväčší predajný boom už majú digitálne fotoaparáty za sebou a väčšina ľudí, ktorí si chceli takýto prístroj zaobstarať, tak urobila ešte vlani. "Teraz ich chcú najmä zákazníci, ktorí takýto fotoaparát ešte nemajú, alebo sa im pokazil, prípadne ho kupujú ako darček," domnieva sa. Z trhu pritom podľa neho už takmer vymizli prístroje, ktoré zachytávali obrázky na klasický film neskôr vyvolaný vo fotozberni.

Na slovenskom trhu možno nájsť už pomerne široký sortiment digitálnych fotoaparátov, v ktorom je neraz pomerne komplikované zorientovať sa. Ľudia zvyčajne pri ich nákupe podstupujú tortúru porovnávania mnohých technických parametrov, ako napríklad počet megapixelov, veľkosť optického zoomu, kvalitu objektívu alebo prestíž značky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu