Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

O dva roky nebude na dôchodky!

Ministerka Tomanová musí riešiť miliardový problém s dôchodkami.
Ministerka Tomanová musí riešiť miliardový problém s dôchodkami.

BRATISLAVA - Štát rieši vážny problém! Sociálnej poisťovni, ktorá vypláca dôchodky, dochádzajú peniaze. Slovensko totiž starne a na penzistov nemá kto pracovať. Po zavedení takzvaného druhého piliera si väčšina zamestnaných ľudí sporí na vlastných účtoch. Minulá vláda rozhodla, že na vykrytie deficitu poisťovne použije aj financie za predaj SPP. Tie sa však o dva roky minú.

Kabinet premiéra Fica predaj štátneho majetku odmieta. A to aj vtedy, ak by sa takto získané peniaze použili na dôchodkovú reformu. Jedným z možných riešení je napríklad zníženie odvodov na naše o sobné účty z 9 na 6 percent. „V tejto chvíli nenavrhujeme meniť sadzby,“ vyhlásila ministerka práce Viera Tomanová. Jej rezort si však dal vypracovať analýzu, ktorá hovorí, že tento krok by bol právne v poriadku. Podrobnosti zverejní na budúci týždeň. Ďalšou možnosťou je, že druhý dôchodkový pilier bude dobrovoľný a zvýši sa minimálna doba sporenia. A to na 15 rokov. „ Toto všetko je stále predmetom diskusií,“ reagovala ministerka.

Deficit Sociálnej poisťovne môže v roku 2010 atakovať hranicu 100 miliárd korún. Bývalá vláda sa podľa exministra financií Ivana Mikloša nespoliehala len na privatizáciu. „Plánovali sme ich vykryť ušetrením v iných oblastiach, prípadne zvýšením výdavkov na náklady dôchodkovej reformy,“ povedal nedávno Hospodárskym novinám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu