Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Práca v zahraničí: Ako sa na ňu pripraviť

Ešte pred pohovorom si zistite, ako by mal vyzerať váš životopis a ostatné dokumenty.
Ešte pred pohovorom si zistite, ako by mal vyzerať váš životopis a ostatné dokumenty.

Iný kraj, iný mrav - stonásobne to platí pri hľadaní práce v cudzej krajine. Angličania, Francúzi či Američania majú už v písaní životopisov úplne iné požiadavky ako naši zamestnávatelia. Viete, ako by ste sa mali správať na samotných pracovných pohovoroch v zahraničí? Nový Čas má pre vás zopár rád, ako si nezmariť šance na pracovný úspech v cudzine hneď na začiatku.

V každej krajine sú pri hľadaní práce zaužívané iné pravidlá. Napríklad v Anglicku a Írsku by malo byť už zo sprievodného listu jasné, čo môžete zamestnávateľovi ponúknuť a akú máte kvalifikáciu. Pozor však na formality! Oslovenie musí byť jednoznačné Dear Mr. (Mrs., Ms.), na konci použite formulku „Yours Sincerely“ (S úctou). Životopis by mal byť heslovitý (bez fotografie, dátumov a podpisu), obsahujúci osobné údaje, úroveň vzdelania, prax a minimálne 2 referencie s úplnou adresou. Ak vás už zavolajú na pohovor, dôkladne sa naň pripravte. Zistite si údaje o firme, nevystupujte príliš familiárne a buďte aktívni.

Francúzsko a Nemecko

Medzi Angličanmi a Francúzmi je rozdiel v požiadavkách na sprievodný list iba v tom, že u Francúzov môžete uviesť svoje profesijné plány. Dôraz kladú aj na záujmy a povesť vysokej školy. Vyhnúť by ste sa mali nezrozumiteľným vetným formuláciám a na pohovore nevhodnému oblečeniu. V Nemecku vyžadujú v sprievodnom liste zdôvodnenie profesijnej dráhy (podobne ako v motivačnom liste u nás). Životopis musí byť vlastnoručne podpísaný a prikladáte k nemu aj fotografiu, vysvedčenie a doklady o praxi. Pozor na neprehľadnosť a správne radenie údajov o štúdiu a zamestnaniach. Pri pohovore sa vyvarujte prehnanému sebapresadzovaniu, ale i pasivite.

Rakúsko

Kompletný spis žiadosti musí obsahovať žiadosť o prijatie, životopis, potvrdenia o vykonaní skúšok, doklady o zamestnaniach a fotografiu. Životopis by mal byť krátky a jasný a nemôže mať viac ako 2 strany. V Rakúsku môžete uzavrieť pracovnú zmluvu nielen na základe písomnej, ale aj ústnej dohody. Veľkou výhodou tejto krajiny je to, že máte nárok na 30 dní dovolenky.

Spojené štáty americké

Okrem žiadosti o prijatí do zamestnania priložte aj motivačný list. Životopis môžete posielať aj emailom, no nemusíte v ňom uvádzať dátum narodenia ani krajinu pôvodu. Američania sú totiž na vek citliví a zverejnenie tejto informácie môže byť podnetom na diskrimináciu. Všetky diplomy si dajte overiť, pretože ľahko sa môže stať, že vám ich neuznajú. Na pohovor príďte včas a buďte komunikatívni.

Žiadané pozície v zahraničí


Anglicko, Írsko a Francúzsko
Au-pair

Nemecko
Vodič

Rakúsko
Odborník v strojárstve

Spojené štáty americké
Práce v hotelierstve a gastronómii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu