Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Individuálny plán môžete mať aj v základnej a strednej škole

Ak je vaše dieťa úspešným športovcom, má nárok požiadať o individuálny študijný plán.
Ak je vaše dieťa úspešným športovcom, má nárok požiadať o individuálny študijný plán.

Nadanie, talent alebo zdravotné problémy sú dôvodmi, pre ktoré môže vaša ratolesť dostať individuálny študijný plán. Počítajte však s tým, že k žiadosti budete musieť pripojiť vyjadrenie psychológa, ktorý odporučí tempo a rozsah vyučovania.

Na základe tejto správy získajú učitelia predstavu o tom, ako postupovať. O osobitný prístup môžete požiadať aj cez školský rok, ak u dieťaťa nastanú zdravotné problémy v jeho priebehu. Ak máte dieťa, ktoré si vyžaduje mimoriadny prístup, jeho nástup do základnej alebo strednej školy nemusí byť vôbec stresujúci. Pokúste sa s jej vedením (riaditeľom a zástupcami) dohodnúť, za akých podmienok a akým spôsobom môže vyučovanie zvládnuť.

Kto má naň nárok

Individuálny plán môžete navrhnúť škole vtedy, ak má vaša ratolesť vážne zdravotné problémy. Ide predovšetkým o mentálne, telesné, zrakové alebo sluchové postihnutie. Takúto výučbu však nedostanú tí, ktorí majú bežnú chorobu alebo úraz. Aj v prípade, že sú váš syn alebo dcéra intelektovo nadaní, alebo majú talent na šport, umenie alebo na nejaký konkrétny predmet, môžete o takýto prístup požiadať.

Čo potrebujete

Ak ide o zdravotné problémy, mali by ste mať potvrdenie od školského alebo obvodného detského lekára o druhu postihnutia. Nezabudnite ani na detského psychológa z pedagogicko– psychologickej poradne, ktorý vám vypracuje správu o závažnosti choroby dieťaťa. Odborníci dokážu zhodnotiť aj to, akým spôsobom by sa dieťa najlepšie učilo. Na základe týchto potvrdení môžete písomne požiadať riaditeľa školy o poskytnutie individuálneho učebného plánu, a to nielen pred začiatkom školského roku, ale aj počas neho v prípade, že dieťa postihnú vážne zdravotné problémy.

Keď nemôže chodiť do školy:

- potrebujete odborné stanovisko lekára pre deti a dorast, ktoré doručíte riaditeľovi školy,
- škola by dieťaťu mala poskytnúť takú formu vzdelania, ktorá mu umožní dosiahnuť rovnaké vzdelanie ako pri školskej dochádzke,
- musíte mu zabezpečiť prístup učiteľa (minimálne 2 vyučovacie hodiny týždenne), ktorý bude chodiť k vám domov,
- v prípade, že mu to neumožníte a nevytvoríte podmienky na vzdelávanie, môžete byť trestne stíhaní.

AKÝ JE POSTUP:

1. Riaditeľ školy predloží návrh spolu s odbornými vyšetreniami pedagogickej rade a učiteľom vyučujúcim predmety, ktorí by mali žiaka učiť.

2. V prípade schválenia individuálneho plánu treba, aby vedenie školy zabezpečilo nevyhnutné materiálno– technické podmienky (úprava triedy a školy, kompenzačné pomôcky).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu