Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Losos s listeriou u nás nebol, hygienici však varujú

BRATISLAVA - Do slovenských predajní sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nedostali zdraviu nebezpečné výrobky z lososa od poľskej spoločnosti Almar, v ktorých českí kontrolóri odhalili nedovolené množstvo baktérie listerie.

Z predaja však boli preventívne stiahnuté všetky lososy od firmy Almar, povedal ČTK Martin Chudý z veterinárnej správy. Úrad verejného zdravotníctva odporúča, aby ľudia výrobky Almaru s dátumom spotreby do 22. februára nekonzumovali.

"Nebezpečná šarža sa u nás vôbec nepredávala," reagoval Chudý na informácie, že sa v niektorom z obchodov na Slovensku predával zdraviu nebezpečný výrobok poľskej spoločnosti. V súčasnosti sa však podľa neho preventívne testujú iné výrobky Almaru.

Kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva taktiež zisťujú, či niektoré obchody na Slovensku naďalej lososy od poľskej firmy neponúkajú. "Prípadné nálezy budú konzultované so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou," informovala ČTK Veronika Wiedermannová z Úradu verejného zdravotníctva.

Listeria sa podľa skoršieho vyjadrenia spoločnosti Almar našla v jednom z 30 balení v takzvanom odrezku z nórskeho lososa, ktoré sa predávali v Česku. Odrezok sa však vyrába inou technológiou, ako bežný údený plátkový losos, ktorý sa predával aj na Slovensku.

Na Slovensko sa podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva nedostali ani nebezpečné výrobky z írskeho údeného lososa Ocean Queen z Nemecka. Tie našli českí hygienici koncom januára.

Minulý týždeň však našli slovenskí kontrolóri nadmerné množstvo nebezpečnej baktérie listeria v českom syre Niva Pilos. Výrobok bol stiahnutý z predaja, zatiaľ neboli hlásené prípady, že by syr niekomu spôsobil zdravotné ťažkosti.

Na nález nedovoleného množstva listerie v syre dovezenom na Slovensko reagovali aj českí hygienici. Tí však pri kontrole výrobkov z rovnakého obdobia, v akom sa vyvážali do slovenských predajní, nadlimitnú prítomnosť listerie nezistili. Listeria sa v syre podľa nich mohla premnožiť aj pri preprave, alebo nesprávnom skladovaní.

Slovenskí hygienici sa na zvýšenú kontrolu výskytu listerie sústredili po tom, ako baktéria ohrozila zdravie viacerých ľudí v Česku. V priebehu tohto a minulého roka tam na chorobu spôsobenú listeriou zomrelo 15 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu