Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Baktériu listeria našli aj v údenom losose

Na Slovensku sa predáva losos, v ktorom našli listeriu
Na Slovensku sa predáva losos, v ktorom našli listeriu

BRATISLAVA - Na Slovensku sa údajne predáva údený losos od poľského výrobcu Almar, v ktorom sa našla nebezpečná baktéria listeria. Informovala o tom televízia TA3. V Čechách losos stiahli z trhu, slovenský Úrad verejného zdravotníctva tvrdil, že u nás sa tento výrobok nenachádza.

TA3 uviedla, že lososa bolo možné kúpiť v obchodnom reťazci Lidl v Dubnici na Váhom a Považskej Bystrici. Stanovisko spoločnosti televízia necitovala. Informáciu o baktérii v losose priniesla minulý týždeň Mladá fronta Dnes. Podľa výrobcu bola baktéria v takzvanom odrezku z nórskeho lososa, ktorý je vyrábaný v zanedbateľnom množstve odlišnou technológiou ako losos plátkový.

Slovenskí hygienici minulý týždeň objavili nadmerné množstvo nebezpečnej baktérie listeria, ktorá môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, v českom syre Niva Pilos. Syr našli v jednej z bratislavských predajní spoločnosti Lidl a zakázali jeho predaj. Baktéria Listeria monocytogenes môže spôsobiť chorobu listeriózu, ktorá ohrozuje najmä malé deti a ľudí s oslabenou imunitou.

Spoločnosť Madeta, ktorá syr vyrobila, však tvrdenia o škodlivosti syra odmietla. Kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva naďalej preverujú potraviny ponúkané v slovenských predajniach.

V susednom Česku zomrelo v priebehu tohto a minulého roka na chorobu spôsobenú listeriou 15 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu