Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Projekt výstavby nájomných bytov až budúci rok

Ilustračný záber
Ilustračný záber

BRATISLAVA - Prvá stavebná sporiteľňa, a.s. predpokladá začatie projektu výstavby nájomných bytov, do ktorého by sa mali zapojiť štát, obce a súkromný kapitál, až v úvode budúceho roka.

Ako ďalej na tlačovej konferencii informoval predseda predstavenstva spoločnosti Imrich Béreš, v súčasnosti je rokovanie s vládou vo fáze odbornej diskusie. O konkrétnych postupoch výstavby vláda pritom plánovala informovať v januári. "Koncepciu máme pripravenú, čakáme na ďalšie kroky štátu," povedal Béreš. Predpokladá, že do konca roka by sa mohli doriešiť všetky legislatívno-technické a organizačné kroky k tomu, aby sa projekt nájomného bývania mohol realizovať.

Ešte pred voľbami predložila PSS základnú myšlienku koncepcie financovania nájomného bývania ďalším dvom sporiteľniam. V decembri minulého roka PSS projekt predstavila premiérovi Robertovi Ficovi. Vláda totiž veľakrát informovala, že sa chce počas svojho funkčného obdobia v oblasti bytovej výstavby zamerať najmä na podporu mladých rodín. Vznikli teda pracovné skupiny na úrovni ministerstiev. Členovia týchto skupín podľa Béreša majú celý projekt dopracovať do takej podoby, aby mohol byť predložený do vlády. "Ak by sa koncepcia realizovala, priniesla by oživenie do sektora nájomného bývania a podporila by aj vznik nového odvetvia v národnom hospodárstve," povedal Béreš.

Robert Fico začiatkom decembra po rokovaní s PSS uviedol, že kombinácia financovania nájomného bývania z verejných a súkromných financií vytvára predpoklad na zvýšenie celkového objemu financií na výstavbu nájomných bytov. Konkrétne až na 8 až 10 mld. Sk ročne, čo by vystačilo na výstavbu približne 8 tis. bytov ročne, kým v súčasnosti sa za rok na Slovensku postaví podľa Fica iba 3 tis. nájomných bytov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu