Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyhnite sa problémom pri prenájme bytu!

Pri hľadaní podnájmu vám môže pomôcť i realitná kancelária.
Pri hľadaní podnájmu vám môže pomôcť i realitná kancelária.

Ak ste v pozícii toho, kto si hľadá vhodný podnájom alebo naopak svoju nehnuteľnosť chcete prenajať, buďte opatrní. Nevyjasnenie podmienok a následné podpísanie nevýhodnej nájomnej zmluvy vás totiž môže doviesť do nemalých problémov. Na čo si teda treba dať pozor?

Pri hľadaní či poskytovaní podnájmu je najlepšie požiadať o pomoc odborníka. Realitné kancelárie vám ho nielen pomôžu nájsť, ale väčšinou vedia i poradiť, či vyhotoviť nájomnú zmluvu vyhovujúcu obom zainte - resovaným stranám. Rátať by ste však mali s tým, že za svoje služby si účtujú províziu často vo výške jednomesačného nájomného. Ak sa teda rozhodnete hľadať byt, či prenajať ho na vlastnú päsť, sústreďte sa na niekoľko dôležitých detailov.

1. Odlišné požiadavky


Aby ste sa vyhli zbytočným problémom, rozprávajte sa s majiteľom bytu či novým podnájomníkom otvorene. Obaja totiž môžte mať odlišnú predstavu o svojich právach. Ak si to vyjasníte vopred, nemusí sa vám stať, že vám majiteľ bez vášho vedomia vojde do síce vlastného bytu, ale s vašimi osobnými vecami v ňom.

2. Kaucia


Ako prenajímateľ môžete požiadať o zaplatenie tzv. kaucie, ktorú môžete použiť v prípade nájomcovej platobnej neschopnosti, alebo ak vám v byte spôsobí hmotné škody. Ako budúci obyvateľ nehnuteľnosti by ste si však naopak mali overiť, či je v nájomnej zmluve uvedené, že na konci nájomnej doby, v prípade nespôsobenia škôd, vám kaucia bude vrátená späť.

3. Stav bytu


Ešte pred podpisom zmluvy by si mali majiteľ bytu i záujemca o nájom spoločne skontrolovať, či stav bytu a jeho zariadenia zodpovedá tomu, čo je v nej uvedené.

4. List vlastníctva


Presvedčte sa, že ten, kto vám byt ide prenajať, je skutočne i jeho majiteľom. Ako prenajímateľ ukážte záujemcovi o nájom list vlastníctva, aby si mohol overiť, že ten, komu budete platiť nájomné, je i jeho vlastníkom.

Nájomná zmluva musí obsahovať


- základné informácie o byte - miesto, poschodie, adresu, veľkosť užívateľskej plochy a číslo vlastníckeho listu - výšku nájomného a tiež výšku poplatku za spotrebu elektrickej energie, vody, plynu - ak sa byt najíma zariadený, súčasťou zmluvy by mal byť inventárny zoznam vecí, ktoré sa v ňom nachádzajú - odovzdávací protokol, ktorý uvádza stav vodomeru, elektromeru a plynomeru - práva a povinnosti spojené s používaním bytu - podmienky vypovedania nájomnej zmluvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu