Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nešetrite na úkor svojho zdravia

Ak chcete predísť plesniam, vetrajte nárazovo aspoň 3-krát za deň po 10 minút. Zobraziť galériu (4)
Ak chcete predísť plesniam, vetrajte nárazovo aspoň 3-krát za deň po 10 minút.

Nesprávne vykurovanie a vetranie vás bezpochyby stojí priveľa peňazí, najmä ak sú miestnosti prekúrené. Na druhej strane však riskujete zdravotné problémy. Ak udržujete miestnosti podchladené a zároveň nesprávne vetráte, dočkáte sa pravdepodobne vzniku plesní na stenách. Nový Čas pre vás zozbieral niekoľko dobrých tipov, ako ušetriť na kúrení a zároveň zlepšiť klímu vo vašom byte.

V snahe šetriť energiou sa byty a domy pri stavbe a renovácii kompletne zatepľujú a menia sa aj obyčajné okná za plastové, ktoré majú vyššiu izoláciu. Pričom problémom číslo jeden sa často stáva zvýšená vlhkosť vzduchu. Vodné pary vznikajú najmä pri varení, ale aj pri spaní. Teplý vzduch pohltí viac vlhkosti ako studený, a preto je vhodné v byte udržiavať stálu teplotu okolo 21 °C.

Primerané vetranie


Ak sa vám zarosujú okná, je to znak toho, že treba vyvetrať a zbaviť sa prebytočnej vlhkosti. Najúčinnejšie je krátke nárazové vetranie 3- až 4-krát denne. Čas vetrania závisí najmä od rozdielu medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Ak je vonku veľmi chladno, stačia aj 2 minúty. Pri vyšších teplotách sa odporúča až 15 minút. Na celodenne otvorený vetrák radšej zabudnite, pretože vám nielen uniká teplo, ale sa udržuje aj stála vlhkosť.

Efektívne kúrenie


Vykurovacie teleso musí byť umiestnené tak, aby nič nebránilo cirkulácii teplého vzduchu. Pozor však na presahujúce záclony a závesy. Ak máte regulátory a merače tepla, neodporúča sa ani sušenie bielizne na radiátoroch. Teplý vzduch obsahuje viac vlhkosti, ktorá sa presunie do studenej miestnosti a tam sa usadzuje na stenách a nábytku. Preto radšej zatvárajte dvere na miestnostiach, ktoré sú menej vykurované. Nárazové prikurovanie napríklad v kúpeľni má za následok ešte väčšiu vlhkosť.

 
Nešetrite na úkor svojho
Zobraziť galériu (4)

Tip na správne vetranie:

Keď otvoríte okno, okamžite sa vám zarosí vonkajšia strana skla. V momente, keď sa toto orosenie stratí a okno je opäť priehľadné, môžete ho zatvoriť. Za ten čas sa vymení potrebné množstvo vzduchu, ale steny a nábytok nestihnú vychladnúť natoľko, aby sa pri ohriatí na nich vytvorila vlhkosť.
Nešetrite na úkor svojho
Zobraziť galériu (4)

Pleseň

- tvorí sa najmä v okolí okien a rohov
- často je spôsobená nerovnosťou tepelnej izolácie
- vzniká nedostatočným vetraním
Nešetrite na úkor svojho
Zobraziť galériu (4)

Ako ju odstrániť?


- nárazovo vetrať aspoň 3 x za deň (5 - 10 minút)
- použitím chemických prípravkov proti plesniam
- po nastriekaní ho nechajte len pôsobiť, rozhodne nič neutierajte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu