Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štát možno zverejní, ako firmy platia dane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií chce otvoriť diskusiu o prípadnom zrušení daňového tajomstva. V rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka Hospodárske noviny (HN) to pripustil minister financií Peter Kažimír. Ako uviedli noviny, šéf rezortu to priznal prvýkrát.

"Chceme otvoriť debatu o tom, že by daňové tajomstvo v oblasti dane z príjmu právnických osôb nebolo viac daňovým tajomstvom,“ povedal šéf rezortu financií.

V praxi by tak štát mohol zverejňovať napríklad zoznam firiem, ktoré platia a neplatia daň z príjmu. Ako ďalej informovali HN, táto novinka by sa dotkla hlavne veľkých nadnárodných firiem. Niektoré z nich si časť svojich ziskov prelievajú zo Slovenska do zahraničia, kde ich následne zdaňujú, a to aj napriek tomu, že ich na Slovensku zarobili.

Finančná správa podľa HN preveruje 30 podnikov. Ak by sa zverejnil zoznam, v ktorom figurujú aj tieto firmy, mohlo by to uškodiť ich imidžu. "Veľké korporácie vo väčšine prípadov vyhlasujú záujem o dobré vzťahy s verejnosťou,“ povedal pre HN analytik Tatra banky Boris Fojtík. V konečnom dôsledku by sa tak ocitli pod tlakom, aby začali štátu odvádzať všetko, čo mu podľa zákona patrí.

S odtajňovaním informácií by podľa Petra Kažimíra nemal byť problém, keďže už dnes firmy väčšinu informácií zverejňujú v účtovnej závierke. Tá predstavuje niečo ako súpis finančných tokov podnikateľa. Takéto informácie si však musia ľudia pracne vyhľadať, v prípade zoznamu by bol menoslov firiem verejne k dispozícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu