Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chaos vo fungovaní novej dane: Podnikateľov môžu daňové licencie nepríjemne zaskočiť

Miloš Moravčík
Miloš Moravčík

BRATISLAVA - Daňové licencie môžu podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka v roku 2014 podnikateľov nepríjemne zaskočiť. Ako dnes povedal, ministerstvo financií totiž dostatočne nevysvetlilo, ako bude fungovať platenie novej dane v prípade ukončenia podnikania počas roka.

„Prerobiť na tom môžu firmy, ktorým sa nebude dariť a rozhodnú s podnikaním skončiť,“ konštatoval.

Smer totiž podľa Moravčíka v zákone ustanovil, že pomernú časť dane zaplatia firmy aj za zdaňovacie obdobie, ktoré predchádza rušeniu spoločnosti, teda vstupu do konkurzu alebo likvidácie. Zároveň upozornil, že v tom čase je však už firma väčšinou v problémoch a povinnosť zaplatiť licenciu jej ešte viac ublíži.

„Ak sa podnikateľ rozhodne pristúpiť k rušeniu firmy v júni, tak bude musieť zaplatiť daňovému úradu polovicu licencie a to aj v prípade, že počas prvého polroka nič nezarobil. Podnikatelia by si tak mali čo najskôr rozmyslieť, či sa im oplatí firmu držať alebo zrušiť či zlúčiť s inou. Inak budú musieť zaplatiť daňovú licenciu za každý mesiac podnikania a za každú svoju spoločnosť,“ zdôraznil Moravčík. 

Moravčíkovi prekáža, že zavedenie daňových licencií neprešlo riadnym pripomienkovým konaním, ale bolo do novely zákona doplnené až dodatočne v parlamente. „Toto utajovanie novej dane zo strany ministerstva financií pred zástupcami malých podnikateľov a odbornej verejnosti vyústilo do problémov v jej nastavení. Minister financií by mal napraviť chyby čo najskôr,“ uviedol podpredseda KDH s tým, že vláda by tiež mala zjednodušiť proces rušenia firiem.

„Pre novú daň totiž príde k zrušeniu tisícov z nich, pričom tento proces je komplikovaný a trvá aj niekoľko mesiacov. Najlepšie by však bolo, ak by táto nemorálna daň vôbec neexistovala a podnikatelia by sa mohli sústrediť viac na prácu ako na trápenie s úradmi,“ uviedol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu