Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Štát vyberie na daniach viac najmä vďaka DPH, mädlí si ruky Kažimír

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štát v minulom roku vybral na daniach aj odvodoch o 261 miliónov eur viac ako očakával, z toho na dani z pridanej hodnoty (DPH) dokonca o 289 miliónov eur viac. Zlepšenie v tomto roku predstavuje dodatočných 189 miliónov eur. Na základe údajov z najnovšej daňovej prognózy to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Viac peňazí do rozpočtu prinesie nielen DPH, ale aj spotrebné dane či daň z príjmov právnických osôb. "Toto je tretia prognóza v rade, ktorá hovorí dobrú správu, že daňovo-odvodové príjmy rastú a budú rásť," podčiarkol Kažimír. Vyzdvihol predovšetkým postupné zlepšovanie výberu DPH, keď jej efektívna sadzba vzrástla z 12,5 % v 2. štvrťroku 2012 na 13,7 % v poslednom štvrťroku vlaňajška.

Ďalšie zlepšenie si sľubuje od novozavedeného elektronického kontrolného výkazu DPH, ktorý musia platitelia tejto dane prvýkrát odovzdať do 25. februára. "Tieto peniaze nie sú nasmerované na rozdávanie, ale umožňujú nám, aby sme nerobili opatrenia, ktoré by smerovali k znižovaniu životnej úrovne," zdôraznil minister financií.

Nová vláda si od svojho nástupu ako jeden z hlavných cieľov určila lepší výber daní, čo sa aj darí, pripomenul dnes premiér Robert Fico (Smer-SD). "Napĺňajú sa všetky podmienky, aby rok 2014 bol lepší ako ten predchádzajúci," avizoval.

V tejto súvislosti poukázal na aktuálne štatistiky, podľa ktorých slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku vlaňajška dosiahla 4. najvyšší rast v eurozóne. Nadpriemerný rast predpovedá aj na tento rok, podporiť by ho mali vyššie investície napríklad v oblasti automobilového priemyslu či pri výstavbe diaľnic. Minimálny rast cien, ktorý sa v januári tohto roka dokonca zastavil, by mal podľa Fica prispieť k rastu miezd vo verejnom aj súkromnom sektore.

Na otázku, či prezentovanie nových pozitívnych prognóz nie je súčasťou jeho prezidentskej kampane odpovedal, že to s tým nesúvisí. Kandidovať na prezidenta z pozície predsedu vlády má podľa Fica predovšetkým nevýhody. "Stojíme si za tým, že sme vytvorili predpoklady, aby bol rok 2014 lepší. Ak som stál a stojím na čele kolektívu, ktorý to dosiahol, mám právo informovať takisto o negatívnych aj pozitívnych veciach. Neviďte za tým nič iné," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu