Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zo zahraničných dopravcov platili za mýto v roku 2013 najviac Poliaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spomedzi zahraničných dopravcov zaplatili v roku 2013 za jazdu po slovenských spoplatnených cestách najviac nákladné autá z Poľska. Za nimi nasledovali dopravcovia z Česka a v poradí tretie boli autá nad 3,5 tony z Maďarska. Vyplýva to z najnovších údajov mýtnej spoločnosti SkyToll.

Vo všeobecnosti sa pritom dopravcovia zo zahraničia podieľali na minuloročnom výbere mýta 43,3 %. Z toho 17,4 % prináleží vozidlám z Poľska, 8,5 % autám z Česka a 5,1 % maďarským dopravcom. Celkovo štát za rok 2013 získal z mýta 159,07 milióna eur.

V prípade hmotnosti áut mali najvyšší podiel na vybranom mýte za vlaňajšok vozidlá nad 12 ton s dvoma nápravami. Tie zaplatili za mýto spolu 119,49 milióna eur. "Je to 75,1 % z celoročného výberu," vyčíslil manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti SkyToll Anton Bódis.

Z pohľadu emisných tried mali v minulom roku najväčší podiel na úhrade mýta autá s triedou EURO IV+. V podobe mýta zaplatili spolu 84,71 milióna eur, čo predstavovalo 53,3-% podiel. Ešte rok predtým mali tieto autá len 44,8-% podiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu