Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete v roku 2014 ušetriť? Riaďte sa týmito pravidlami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na začiatku nového roka si ľudia tradične dávajú rôzne predsavzatia. Niekto chce začať pravidelne športovať, iný zase prestať fajčiť, no málokto pomyslí na to, ako bude po celý rok hospodáriť so svojimi peniazmi.

"Práve začiatok roka je vhodný čas, kedy si dať finančné predsavzatia. Je to ideálne obdobie na vytváranie určitých základných návykov," uviedla odborníčka na financie a výkonná riaditeľka spoločnosti Capital & Financial Protection Stanislava Struhárová.

Ľudia, ktorí chcú nejaké to euro počas roka ušetriť, by si mali napríklad kúpiť pokladničku. "Môžu si stanoviť limit, že budú sporiť iba jedno alebo dvojeurové mince, ktoré budú do pokladničky hádzať. Budú prekvapení, koľko sa im za rok podarí ušetriť," tvrdí Struhárová.

Zaujímavá suma sa dá ušetriť aj tak, ak si sporiteľ na konci týždňa z peňaženky vysype všetky drobné a odloží si ich bokom alebo sa zbaví niektorých pravidelných zvykov. Napríklad, ak si niekto kupuje každý deň kávu alebo sladkosti, mal by si nájsť lacnejšiu alternatívu. "Kvalitnú kávu si možno pripraviť aj doma, sladkosti si môžu dopriať raz za čas," odporúča Struhárová.

Menej míňať sa dá aj vďaka príprave obedov doma. "Ľudia, ktorí si začali pravidelne pripravovať obedy do práce doma, zdieľajú jednu a tú istú skúsenosť. Ušetria v porovnaní s tým, koľko peňazí minuli na stravovanie v jedálni či reštauráciách," hovorí Struhárová.

Každý človek by mal mať tiež dokonalý prehľad o svojich výdavkoch. "Skúste si jeden týždeň viesť podrobný záznam svojich výdavkov. Ešte lepšie by bolo mať presnú predstavu o tom, čo za jeden mesiac zarobíte a zároveň miniete. Prídete na to, na čo míňate najviac, a objavíte aj skryté rezervy," odporúča Struhárová s tým, že takto si človek môže určiť priority, na čo potrebuje míňať a na čo nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu