Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

To je hanba: Slováci sú najhorší na svete, pozrite sa v čom!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česi si o sebe myslia, že sú finančne zdatní. Majú v tomto smere vysoké sebavedomie. Väčšina z nich je presvedčená, že je finančne zodpovedná a že s peniazmi vie zachádzať veľmi dobre. Medzinárodný prieskum však dokázal pravý opak. No veľmi sa netešme, Slováci sú na tom ešte horšie. V rebríčku finančnej gramotnosti sme skončili na úplnom konci.

Česi vo svetovom rebríčku finančnej gramotnosti prepadli a skončili v poslednej trojici. Najlepšie sú na tom Japonci. Tí sa podľa zverejnených prieskumov orientujú vo financiách najlepšie. Medzinárodnú štúdiu pripravila ING Poisťovňa, podľa ktorej až 44 percent Japoncov má vyššiu finančnú vzdelanosť. Nasledujú Indovia so 40 percentami a Kórejci s 37 percentami.

Tretí od konca skončili v rebríčku Česi, z ktorých 80 percent občanov má len základné, prípadne zlé finančné znalosti. Za nimi nasledujú Mexičania s 81 percentami občanov, ktorí majú nízku finančnú gramotnosť, no a na poslednom mieste sme my, Slováci, s 88 percentami. Keď to teda obrátime, vyššiu finančnú vzdelanosť má tak podľa prieskumu pätina Čechov, 19 percent Mexičanov a 12 percent patrí našim občanom.  

„Správne si spočítať úroky dokázalo vo finančnom teste len 43 percent Čechov, pritom ide o základný produkt,“ uvádza prieskum ING Poisťovne. Preto sa netreba čudovať, že ľudia podpisujú pôžičky a úvery, kde im výška splátok a úrokov často prerastá cez hlavu. No my sme na tom ešte horšie.

Domáci rozpočet si vedie len málo domácností

Nie je preto prekvapujúce, že pravidelne si nevedie rozpočet štvrtina domácností. Preto nevieme, koľko nás mesačne stoja príjmy a výdaje. Aj napriek tomu podľa prieskumu spoločnosti Partners si až 94 percent Čechov o sebe myslí, že sú finančne zodpovední.

Ako informoval portál novinky.cz, za posledné dva roky nám prakticky len rastú výdaje, ale nerastú príjmy. To núti stále viac rodín viesť si svoje domáce rozpočty. Podľa prieskumov si v roku 2009 rozpočet neviedla polovica domácností, v ďalších rokoch sa počet domácností, ktoré majú prehľad, zvýšil.  

Kde šetríme

Predpokladá sa, že  v súčasnosti si rozpočet vedie tri štvrtiny domácností. Problémom je, že ho v praxi dodrží len okolo 60 percent rodín. Stále viac rodín si robí finančné rezervy z obavy pred stratou zamestnania. Aj napriek tomu štvrtina domácností finančné rezervy nemá. Dlhšie než tri mesiace by z rezerv prežila len polovica rodín.

Keď dochádzajú peniaze, domácnosti šetria, kde sa dá. V rodinách začnú menej variť, vykurovať, ohrievať vodu a obmedzia nákupy. K ďalším úsporným opatreniam patrí to, že ľudia prestanú chodiť do reštaurácií, zrušia rôzne predplatné, menej cestujú, viac chodia peši. Viac času trávia doma a vyhýbajú sa nákupom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu