Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava mieri do provizória, rozpočet tento rok schvaľovať nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislava nebude mať tento rok schválený rozpočet na ďalšie obdobie. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) totiž plánuje dokument zo štvrtkového (12.12.) rokovania mestského zastupiteľstva stiahnuť.

"Bolo zložité zostaviť rozpočet a zatiaľ nedošlo k dohode s poslaneckými klubmi o jeho definitívnej podobe," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Vzhľadom na dostupný časový priestor nebolo podľa jeho slov možné zapracovať do rozpočtu priority poslaneckých klubov.

Primátor vysvetľuje, že rozpočet na ďalší rok sa tvoril ťažko. Oproti tomuto roku mestu totiž klesnú príjmy a stúpnu výdavky. Menej vyberie na daniach.

"Mesto sa totiž oficiálne započítava s počtom obyvateľov 415.000. Z výsledkov sčítania ľudu vieme, že sme sa sčítali na nižšie čísla. Oproti tomuto roku, kedy sa nám ešte rátali čísla pred sčítaním, kde mesto malo viac ako 430.000 obyvateľov, je tam pomerne výrazný pokles, asi 17.000 obyvateľov," porovnal Ftáčnik.

Vypočítal, že Bratislava kvôli tomu na daniach stratí viac než 5 miliónov eur. Výdavky zase hlavnému mestu stúpnu pre európske projekty. V roku 2014 totiž Bratislava plánuje spolufinancovať rekonštrukciu Starého mosta aj modernizáciu trate v Dúbravke, či obnoviť časť električkovej trať na Hlavnú stanicu.

Návrh rozpočtu s podporou zo strany poslaneckých klubov chce primátor predložiť až na januárové zastupiteľstvo. Mesto preto od začiatku roka vstúpi do rozpočtového provizória. Dokument by mali poslanci schvaľovať 30. januára.

"Vtedy bude predložený a verím, že aj schválený. Ak by totiž schválený nebol, tak by rozpočtové provizórium pokračovalo a výdavky na spolufinancovanie európskych projektov by mohli byť problém," upozornil Ftáčnik. Tie totiž mesto v tohtoročnom rozpočte zapracované nemá a v rozpočtovom provizóriu môže v jednom mesiaci financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu minulého roku.

Objem rozpočtu na budúci rok bude podľa Ftáčnika vo výške 368 miliónov eur, bežne pritom mesto hospodári s 220 až 230 miliónmi. Sumu však navyšujú práve európske projekty, kde musí mesto zarátať celú cenu i ďalší úver. "Mesto si zobralo v minulosti úver vo výške 66,9 milióna eur, ktorý má splatnosť v decembri 2014. Takže v budúcom roku si musíme vziať ďalší, ktorým tento úver splatíme," podotkol Ftáčnik. Momentálne ho totiž mesto celý splatiť nedokáže.

Primátor avizuje, že mesto chce dať z rozpočtu najviac peňazí do oblasti dopravy. Okrem rozvojových projektov však takmer štvrtinu financií spotrebuje zabezpečenie mestskej hromadnej dopravy. Šetriť nechce na školstve ani na sociálnych veciach. Z peňazí na bežný chod si však plánuje odložiť 11 miliónov eur na splácanie starých dlhov. "Rozpočet je teda rozvojový, ale aj úsporný a konsolidačný," dodal primátor.

Zatiaľ čo zadlženie mesta v roku 2011 dosahovalo 66 percent bežných príjmov, v roku 2014 Ftáčnik avizuje zníženie zadlženia na 52 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu