Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podnikateľom by nemala pribudnúť práca s archivovaním

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Podnikateľom by nemala pribudnúť práca s vypracovávaním registratúrnych poriadkov.

Tie mali obsahovať záznamy o postupe pri nakladaní s dokumentmi. Vláda premiéra Roberta Fica dnes totiž schválila novelu zákona o archívoch a registratúrach, ktorá túto povinnosť ruší. O návrhu musí rozhodnúť ešte parlament.

Povinnosť vypracovávať registratúrne poriadky stanovil zákon o archívoch a registratúrach, ktorý je účinný od roku 2003. Právnickým a fyzickým osobám pôvodne ukladal povinnosť vypracovať registratúrny plán a poriadok a predložiť ho na schválenie príslušnému štátnemu archívu do 30. júna 2007.

Ministerstvo vnútra, ktoré novelu predložilo, vyhovelo požiadavkám podnikateľov, ktorí argumentovali nadmerným byrokratickým i finančným zaťažením. Novela by by mala platiť od mája.

Ak z činnosti podnikateľa nevznikajú dokumenty s trvalou dokumentárnou hodnotou, napríklad o platení daní, nebude povinný vypracúvať ani registratúrny plán. Od tvorby registratúrnych plánov a poriadkov budú oslobodení aj tí podnikatelia, ktorí sa riadia autorským zákonom.

Podnikatelia už po novom podľa novely nebudú musieť dlho čakať na rozhodnutie štátneho archívu o vyradení dokumentov. Ak štátny archív nevydá do 60 dní rozhodnutie o vyradení alebo archivácii dokumentov, pôvodca registratúry môže dokumenty bez trvalej dokumentárnej hodnoty zničiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu