Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Živnostenský list: Vybavte si ho bez problémov

Zobraziť galériu (3)

Chceli by ste podnikať a neviete ako a za kým ísť? Povolenie na podnikanie si môžete vybaviť na živnostenskom úrade obvodného úradu podľa miesta bydliska, pričom živnostenský list dostanete do siedmich dní. Aby vám bola živnosť vydaná, mali by ste spĺňať určité podmienky a preukázať sa výpisom z registra trestov. Počítajte aj s tým, že odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne si budete hradiť sami a sami si budete plniť i daňové povinnosti.

Ak už máte jasné, v akej oblasti by ste chceli podnikať, obráťte sa na živnostenský úrad podľa miesta vášho bydliska, kde vám poradia, do akého typu živnosti budete zaradení. Každý jeden má totiž stanovené podmienky, ktoré musíte splniť aby ste dostali povolenie na podnikanie.

Podmienky podnikania
Na vydanie živnosti budete potrebovať výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace. Musíte splniť i podmienku veku (18 rokov) a mať spôsobilosť na právne úkony. Je potrebné preukázať aj vzťah (vlastnícky alebo nájomný) k nehnuteľnosti, v ktorej budete mať miesto podnikania (a prípadné prevádzkarne). Ten sa preukazuje Listom vlastníctva (ak ste vlastníkom) alebo nájomnou zmluvou. Akceptovanou formou je tiež písomný súhlas vlastníka nehnuteľnosti, že v nej budete prevádzkovať živnosť. Na vybavenie ohlasovacej živnosti (voľná, remeselná, viazaná) budete potrebovať 1 000-korunový kolok.

Voľná a remeselná živnosť
Keď chcete podnikať v maloobchode alebo veľkoobchode, požiadajte o voľnú živnosť. Pohostinské služby, murárstvo, tesárstvo patria do skupiny remeselnej živnosti. Okrem základných dokumentov je požadovaná aj prax v danom odbore. Ak máte výučný list, potrebujete na získanie oprávnenia 3 roky praxe, strednú školu - 2 roky, a ak máte vysokú školu, stačí vám 1 rok praxe.

Viazaná a koncesovaná živnosť
Ak máte záujem prevádzkovať cestovnú agentúru či kanceláriu, alebo sprievodcovské služby, vedzte, že ide o viazanú živnosť, kde sa vyžaduje úplne presné vzdelanie i prax. O koncesovanú živnosť požiadajte, ak chcete podnikať napríklad v oblasti vnútroštátnej nákladnej cestnej dopravy či vnútroštátnej taxislužby. Osobitnými podmienkami sú vzdelanie, prax, osvedčenie o odbornej spôsobilosti, finančná spôsobilosť.

Novinky v ohlasovaní živnosti
Podľa slov riaditeľa odboru živnostenského podnikania Jána Dutka z MV SR, v priebehu budúceho roka dôjde k zjednodušeniu administratívnych postupov pri začatí podnikania zriadením jednotných kontaktných miest. „Tie budú kopírovať terajšiu sieť živnostenských úradov,“ konštatuje. Podstatou ich fungovania je sústredenie administratívnych postupov „pod jednu strechu“, a to bez toho, aby sa ich činnosťou zmenili alebo obmedzili kompetencie terajších úradov. „Na kontaktnom mieste budete môcť živnosť ohlásiť, ale aj poskytnúť údaje napríklad o registrácii k dani z príjmu,“ dodáva.

Ohlasovacia povinnosť
- na živnostenskom úrade - ak sa udejú akékoľvek zmeny, napríklad v mieste trvalého bydliska či len mena (do 15 dní odo dňa zmeny)
- na daňovom úrade - odvodové povinnosti si budete musieť riešiť sami, keďže ste považovaní za samostatne zárobkovo činnú osobu
- v zdravotnej poisťovni - ako samostatne zárobkovo činná osoba ste povinní platiť poistné na zdravotné poistenie, a teda by ste mali do 8 dní po založení živnosti navštíviť vašu zdravotnú poisťovňu a prihlásiť sa ako SZČO

Pozastavenie a ukončenie živnosti

Pozastavenie
- je potrebné vyplniť Žiadosť o pozastavení prevádzkovania živnosti; formulár žiadosti dostanete na živnostenskom úrade
- nemali by ste zabudnúť nahlásiť zmeny aj na daňový úrad, do zdravotnej a Sociálnej poisťovne
- dĺžku pozastavenia živnosti si určujete sami, pričom najkratšie obdobie je pol roka
- pri pozastavení živnosti zaplatíte správny poplatok 200 Sk

Ukončenie
- mali by ste vyplniť potrebný formulár a odovzdať ho na živnostenský úrad v mieste bydliska
- živnosť končí dňom doručenia oznámenia, ak tam nie je uvedený neskorší dátum
- v prípade koncesovanej živnosti treba o jej zrušenie požiadať. Podnikateľ vyplní žiadosť a uhradí správny poplatok 150 korún. O rušení živnosti vydá živnostenský úrad rozhodnutie do 30 dní.
- za zrušenie voľnej, viazanej a remeselnej živnosti nezaplatíte ani korunu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu