Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci si odkladajú peniaze väčšinou pravidelne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Slováci, ktorí sa rozhodnú sporiť, sú väčšinou podľa Sberbank disciplinovaní a ak už majú zriadené sporenie, väčšinou odkladajú peniaze pravidelne.

Takmer 60 % klientov banky, ktorí majú zriadený sporiaci účet, si odkladá peniaze každý mesiac alebo minimálne raz za dva mesiace. Vyplynulo to z prieskumu Sberbank na jej klientoch, ktorý vykonala od októbra minulého roka do septembra tohto roka.

Takmer každý štvrtý z nich má okrem bežného účtu v banke zriadené aj rôzne druhy sporenia. Tí, ktorí sporia, majú priemerne na produktoch Sberbank našetrených 14 790 eur.

Ako ďalej Sberbank uviedla, vo väčšej miere začínajú ľudia sporiť už pred tridsiatkou. Každý tretí z tejto vekovej skupiny má zriadené sporenie. "Väčšina v sporení pokračuje a tak najviac sporiteľov je medzi staršími ľuďmi nad 61 rokov, každý druhý klient si v banke aj sporí," povedal vedúci oddelenia Customer Value Managementu Sberbank Slovensko Filip Vítek.

Z prieskumu TNS Slovakia vyplynulo, že každý mesiac si aspoň časť svojho príjmu odloží 14 % ľudí, nepravidelne si však sporí 42 %. Podľa údajov ČSOB si na sporiaci účet najväčšiu sumu odkladajú obyvatelia bratislavského regiónu, mesačne si odložia v priemere 367 eur. Najmenej si sporia obyvatelia Banskej Bystrice a okolia, ktorí si mesačne na sporiaci účet odložia 192 eur.

Pravidlo, že schopnosť šetriť závisí od sumy, ktorú vidíme na výplatnej páske, nemusí byť podľa ČSOB reálnym meradlom. Mnohokrát ľudia s menším príjmom si dokážu podľa vyjadrení banky vďaka obozretnosti ušetriť viac ako tí, ktorí zarábajú väčšiu sumu a výdavky si nestrážia. Na to, aby ľudí nezaskočili nečakané situácie, je vhodné podľa ČSOB odkladať si každý mesiac 10 % zo svojho príjmu.

Avšak Slováci majú sedemkrát menej úspor ako priemerný občan eurozóny. Dôvodom môže byť podľa ČSOB aj fakt, že pravidlami šetrenia, s ktorými súvisí aj spomínaná rada, sa riadi len tretina slovenských domácností.

V Slovenskej sporiteľni zase prieskum v spolupráci so spoločnosťou IMAS International zo septembra tohto roka ukázal, že priemerný Slovák mesačne sporí 90 eur, čo je o dve eurá viac ako vlani.

Pravidelné sporenie považuje za dôležité 71 % Slovákov, čo je medziročný rast o 4 %. Narastá aj spokojnosť ľudí s tým, koľko sú schopní ušetriť, čo potvrdila tretina opýtaných, zatiaľ čo v minulom roku to bola iba štvrtina Slovákov. Zároveň klesá trend sporenia "do pančuchy". Doma v hotovosti alebo v trezore si sporí 33 % Slovákov, čo je medziročne menej o 5 percentuálnych bodov.

Ako povedala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, Slováci si už tri roky odkladajú približne 9 % zo svojich disponibilných príjmov, pričom v rokoch 2007 až 2009 to boli približne 4 %.

"Ak k tomu pripočítame úspory v penzijných pilieroch, obyvatelia sporia asi 11 % zo svojich príjmov," povedala analytička. No hoci Slováci ostávajú podľa nej vo svojich očakávaniach opatrní a stále sporia pomerne výraznú časť zo svojich príjmov, postupne sa začína zvyšovať aj spotreba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu