Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico o slovenskej spoločnosti: Je taká, aké je aj väzenstvo

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské väzenstvo prešlo po roku 1989 obrovským vývojom tak po stránke kapacít a vybavenosti väzenských zariadení, ako aj v práci Zboru justičnej a väzenskej stráže.

"Spoločnosť je taká, aké je väzenstvo," vyhlásil dnes, na slávnostnom stretnutí pri príležitosti 45. výročia vzniku samostatného slovenského väzenstva v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave, predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Zdôraznil, že slovenské väzenstvo je vizitkou našej krajiny v Európskej únii a je škoda, že o práci príslušníkov Zboru justičnej a väzenskej stráže nevie verejnosť viac. "Robíte spoločensky prospešnú činnosť a málokto o tom vie," oslovil príslušníkov zboru premiér, ktorý podľa vlastných slov osobne navštívil všetky väzenské zariadenia na Slovensku a s touto problematikou sa dostáva do kontaktu "prakticky od začiatku" svojej profesionálnej kariéry.

"Chcem požiadať ministra spravodlivosti, aby nikdy nerobil úsporné opatrenia vo väzenstve na váš úkor, za cenu oslabovania sociálneho postavenia členov zboru," vyhlásil dnes Fico. Zdôraznil, že smer potrebných zmien treba hľadať v zmene štruktúry odsúdených, v hľadaní možností alternatívnych trestov, aby nemusel každý odsúdený za menej závažný trestný čin absolvovať svoj trest za múrmi väzenia.

"Ale najskôr povinnosti a disciplína a až potom práva," vyhlásil na margo odsúdených osôb premiér. Zároveň zdôraznil, že Zbor justičnej a väzenskej stráže urobil od roku 1989 "obrovský kus roboty" aj v práci s väzňami, či už sa to týka ich životných podmienok, stravy, alebo podielu práce. Ako ukázali tragické udalosti zo začiatku 90. rokov, úloha Zboru justičnej a väzenskej práce nie je podľa premiéra len spoločensky nesmierne potrebná, ale ide aj o mimoriadne nebezpečnú prácu.

"V porovnaní s inými ozbrojenými zložkami čelí Zbor väzenskej a justičnej stráže špecifickej nevýhode. Pôsobí za múrmi väzení a široká verejnosť nepozná výsledky jeho práce," konštatoval aj minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Zdôraznil, že zbor "bez škandálov a vážnejších udalostí" plne zabezpečuje 24-hodinový chod 18 zariadení.

Ministerstvo spravodlivosti, ako aj vláda preto podľa neho venujú mimoriadnu pozornosť zlepšovaniu podmienok pre prácu zboru. Dodal, že sa pripravujú systémové opatrenia v oblasti jeho organizačnej štruktúry a odmeňovania.

Aktuálne 45. výročie vzniku slovenského väzenstva sa odvíja od 1. januára 1969, kedy vznikla československá federácia a s ňou aj samostatné slovenské väzenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu