Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príspevok na miestnu zamestnanosť by podľa KDH mali dostávať aj neziskovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Opozičná strana KDH by chcela rozšíriť možnosti poskytnutia príspevku na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti aj na občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie.

Takúto novinku navrhuje skupina poslancov strany Monika Gibalová, Pavol Abrhan, Martin Fronc a Pavol Hrušovský v novele zákona o službách zamestnanosti. Právnu normu Gibalová dnes predstavila poslancom v úvode 13. rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Podľa návrhu by tak nárok na príspevok nemali už len obce a samosprávne kraje či firmy, ktoré zriaďujú, ale aj občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie. "Novela má svoju logiku. Pri predkladaní návrhu vychádzame z nespochybniteľných argumentov, že prijatím nášho návrhu sa výrazne rozšíri možnosť operatívnejšieho a efektívnejšieho zamestnávania znevýhodnených skupín nezamestnaných," uviedla Gibalová v pléne.

Poslanci KDH zároveň v zákone navrhujú, aby sa aj občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie mohli zúčastňovať na projektoch a programoch, ktoré schvaľuje ministerstvo a realizuje ústredie a úrad.

"Ide o projekty a programy na zlepšenie postavenia uchádzačov o zamestnanie na trhu práce, či pilotné projekty na overenie nových aktívnych opatrení na trhu práce," opísali predkladatelia v návrhu. Ale tiež aj o pilotné projekty a programy na podporu rozvoja regionálnej alebo miestnej zamestnanosti. Po prerokovaní tohto bodu programu čakajú na zákonodarcov ďalšie neprerokované poslanecké návrhy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu