Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných sa od novembra zvýhodní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Od začiatku novembra sa výrazne znížia zamestnávateľom odvody pri zamestnaní osoby, ktorá je evidovaná na úrade práce viac ako jeden rok. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. novembra tohto roka.

Kým v súčasnosti platí zamestnávateľ odvody za zamestnanca vo výške 35,2 % z jeho hrubej mzdy, po novom bude zamestnávateľ po prijatí dlhodobo nezamestnaného platiť počas jedného roka len sociálne odvody v sume 1,05 %. Pôvodne dlhodobo nezamestnaný však bude môcť dostávať v hrubom najviac 536 eur, čo je 67 % z priemernej mzdy na Slovensku.

Odvodová úľava sa nebude vzťahovať na pôvodne dlhodobo nezamestnaných, ktorí budú pracovať na dohody. Ako uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí, jeho cieľom je podporovať zamestnávanie v klasickom pracovnom pomere. Úľava sa bude dať využiť len na pracovný vzťah dlhodobo nezamestnaného u toho zamestnávateľa, ktorý si uplatnil túto odvodovú úľavu ako prvý.

Dlhodobo nezamestnaná nízkopríjmová osoba pritom môže mať aj iný pracovnoprávny vzťah, avšak na ten sa už odvodová úľava uplatňovať nemôže. Voči zamestnávateľovi, ktorý chce využiť pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného odvodovú úľavu, nesmie Sociálna poisťovňa ani príslušná zdravotná poisťovňa evidovať pohľadávky na poistnom. 

Zamestnávateľ si bude môcť uplatniť odvodovú úľavu len vtedy, ak pre zamestnanie dlhodobo nezamestnaného neprepustil svojho doterajšieho zamestnanca. Príslušnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni to bude zamestnávateľ preukazovať písomným alebo elektronickým vyhlásením.

Pôvodne dlhodobo nezamestnanej osobe štát umožní doplatiť poistné na dôchodkové poistenie za obdobie odvodovej úľavy, aby jej toto obdobie mohlo byť zhodnotené pre budúce dôchodkové nároky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu