Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zo škrtov profitujú najbohatší, Európanom hrozí chudoba

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Približne 25 miliónom Európanom hrozí do 12 rokov chudoba, ak budú vlády pokračovať v nastolenom trende úsporných opatrení. Tvrdí to vo svojej stredajšej správe ľudskoprávna organizácia Oxfam so sídlom anglickom Oxforde.

Podľa jej šéfky Natalie Alonsovej je súčasná politika "agresívnych" škrtov "morálnym a ekonomickým nezmyslom". Škrty podľa nej spôsobujú, že milióny Európanov sú "v kruhu chudoby, ktorý môže trvať generácie". Alonsová zároveň tvrdí, že zo súčasného trendu úspor profituje 10 percent najbohatších obyvateľov starého kontinentu, ktorým "ako jediným ich bohatstvo stále rastie".

Podľa líderky Oxfamu by sa Európa mala poučiť zo škrtov v krajinách juhoamerického kontinentu či Afriky v minulých desaťročiach. Reálne totiž podľa nej existuje riziko, že počet chudobných Európanov sa vyšplhá až na 146 miliónov, čo je štvrtina populácie starého kontinentu.

"Ak lídri nezmenia kurz, Grécko, Írsko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko a Británia budú už čoskoro medzi najnerovnejšími národmi. Napríklad, rozdiel medzi bohatými a chudobnými v Británii a Španielsku sa môže stať rovnakým ako v Paraguaji či Južnom Sudáne. Existujú však alternatívy. Vyzývame preto európske vlády na vypracovanie nového ekonomického a sociálneho modelu, ktorý bude investovať do ľudí, posilní demokraciu a bude stáť na spravodlivých daniach. Vlády môžu získať miliardy pre verejné služby ako zdravotníctvo či vzdelávanie prostredníctvom zdanenia najbohatších a zásahu proti daňových podvodom," píše

Alonsová, ktorá žiada investície do nemocníc, bývania, výskumu a technológii, čo by podľa neho mnohým vrátilo prácu a podporilo by to ekonomický rozvoj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu