Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zo sociálnej výdajne si za rok ľudia odniesli vyše 2000 pecňov chleba

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako 2000 pecňov chleba, či takmer 50.000 kusov jogurtov a iných mliečnych výrobkov si zo sociálnej výdajne v bratislavskom Novom Meste odniesli klienti od spustenia jej prevádzky. Po roku fungovania v budove Tržnice na Trnavskom mýte má už 210 klientov, informoval TASR novomestský hovorca Marek Tettinger.

Služby sociálnej výdajne podľa hovorcu bezplatne využívajú najmä osamelí invalidní a starobní dôchodcovia s penziou do výšky 350 eur, občania a rodiny s deťmi v hmotnej núdzi aj občania a rodiny, ktoré sa ocitli v náhlej krízovej situácii. Vedúca sociálneho oddelenia novomestského miestneho úradu Gabriela Vojtechová vraví, že spomedzi tovaru je najväčší záujem o základné potraviny a drogériu.

"Samotný tovar získavame od partnerov, ktorými sú obchodné reťazce, ale aj veľkí producenti potravín," dodala.

Vo výdajni dostanú klienti ponúkaný tovar zdarma. Platia iba vstupný jednorazový poplatok päť eur za vydanie čipovej karty, ktorá im slúži ako akási "kreditka". "Karta obsahuje mesačný kredit v rozpätí 20 až 30 bodov v závislosti od výšky príjmu, ktorý sa každý mesiac automaticky a bezplatne dobíja," vysvetľuje Tettinger s tým, že za každé nezaopatrené dieťa do 15 rokov môže rodič získať ďalších desať bodov. Denne však môže klient vo výdajni minúť najviac osem bodov. "Každých šesť mesiacov sa sociálna situácia klientov výdajne prehodnocuje," podotkol hovorca.

Tržnicu museli minulý rok presťahovať do väčších priestorov, lebo pôvodné už kapacitne nestačili. Výdajňa sa tak rozrástla zo 60 na 120 štvorcových metrov. V Bratislave dnes fungujú len dve takéto zariadenia. Okrem Nového Mesta existuje sociálna výdajňa ešte v Petržalke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu