Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Medzinárodný deň seniorov upozorňuje na starnutie populácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medzinárodný deň starších ľudí si pripomíname od roku 1990. Priemerný vek obyvateľov Slovenskej republiky sa postupne zvyšuje. V roku 2012 dosiahol 39,3 roka.

Muži mali vlani priemerne 37,7 roka a ženy skoro 41 rokov. Starnutie sa netýka len Slovenska, naberá globálny rozmer a nevídané tempo. Nadácia Socia upozorňuje, že dôležité je klásť dôraz na aktívne starnutie. Téma však nie je dostatočne populárna ani zaujímavá pre politikov, napísala Vilma Vitteková z nadácie.

Starnutie populácie významne vplýva na hospodárstvo a predstavuje sociálne výzvy pre politické reprezentácie jednotlivých štátov. Svetová zdravotnícka organizácia vysvetľuje, že zdravé starnutie je proces chopenia sa optimálnych príležitostí pre fyzickú, sociálnu a duševnú pohodu počas celého života tak, aby sa predlžovala očakávaná dĺžka života prežitého v zdraví. Človek by sa mal na starnutie pripravovať po celý život, mal by sa snažiť minimalizovať negatívne a podporiť pozitívne vplyvy na organizmus.

V súvislosti s pripravovaným Národným programom aktívneho starnutia napísala riaditeľka Nadácie a bývalá ministerka práce Helena Woleková pre agentúru SITA, že u slovenských politikov a úradníkov stále prevláda špecializovaný, nie komplexný prístup, ktorý by bol v tomto prípade primeranejší.

"Pekne to môžeme ilustrovať na príklade ministerstva dopravy. V súčasnosti pripravuje nový stavebný zákon," píše Woleková a pokračuje, že v národnom programe sa ministerstvu ukladá "úloha zabezpečiť prostredníctvom novej vyhlášky, ktorou sa ustanovia technické požiadavky na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie v ubytovacích a stravovacích zariadeniach".

Woleková kritizuje, že to národný program formuluje v tomto duchu, "namiesto toho, aby priamo v novom stavebnom zákone ustanovili povinnosť navrhovať, realizovať a kontrolovať stavby na princípoch univerzálneho projektovania. Takáto zmena prístupu by podporila nezávislosť starších zamestnancov a seniorov vo všetkých činnostiach. Bezbariérovosť by posilnila rozvoj, súdržnosť a medzigeneračnú udržateľnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu