Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Predajcovia na vianočných trhoch sa údajne polepšili

Vianočné trhy v Bratislave.
Vianočné trhy v Bratislave.

BRATISLAVA - Predajcovia potravín na tohtoročných vianočných trhoch sa v porovnaní s minulými rokmi zrejme polepšili.

Obchodníci sú pri predaji opatrnejší, v porovnaní s vlaňajškom časť z nich zlepšila aj hygienu ponúkaného sortimentu. Menšie nedostatky ako v minulosti zistili kontrolóri napríklad aj pri predaji pyrotechniky, ktorá ide na odbyt hlavne s končiacim sa kalendárnym rokom. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov kontrolných orgánov, ktoré poskytli ČTK.

"Predajcovia sú už poučení. Sú zistené menšie hygienické nedostatky ako boli minulý rok," poznamenala Lýdia Dunčková, vedúca oddelenia hygieny výživy bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Bratislavskí hygienici vykonávajú dozor nad vianočnými trhmi v Petržalke a v stánkoch v centre hlavného mesta. Tamojší predajcovia aj tento rok už dostali podľa Dunčkovej niekoľko pokút. Priamo na mieste im hygienici môžu udeliť najviac tisíckorunovú sankciu.

Prehrešky sa podľa Dunčkovej týkali napríklad voľného vystavovania potravín, ktoré mali byť umiestnené v chladiacej alebo sklenenej vitríne. "Neboli tak chránené pred dotykom kupujúcich alebo mechanickým znečistením," dodala. V jednom stánku podľa nej zistili predaj mletého mäsa, ktorý je pri hromadných podujatiach zakázaný.

Náznak zlepšenia predvianočného predaja potravín zaznamenal aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš. "Obchodníci sa snažia a sú opatrní," povedal. Predpokladá, že väčšie nedostatky sa v obchodoch vyskytnú skôr po Vianociach. "Tovar, ktorý sa nepredá, bude ponúkaný za znížené ceny. Porušovaná môže byť hlavne oblasť dátumu spotreby," upozornil.

Potravinári podľa Bíreša pred Vianocami kontrolujú hlavne tovar, ktorý sa počas roka predáva menej. Ide hlavne o ryby a rybie výrobky, mäsové a mliečne výrobky, cukrovinky a južné ovocie. Na pouličné vianočné trhy sa zameriavajú menej, kontrolujú tam hlavne predaj rýb.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) ako nepotravinový dozorný orgán sa v predvianočnom období sústreďuje napríklad na predaj pyrotechniky. "Obchodné reťazce si už zvykli, že samoobslužný predaj je nezákonný," potvrdila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Trh sa však už podarilo napraviť, tento rok sú výsledky pozitívne, dodala.

Problémy podľa Machútovej tradične bývajú s elektrickými svietiacimi reťazcami. "Sú mimoriadne zradné a vedia byť nebezpečné," zdôraznila. V predvianočnom období inšpektori sledujú tiež výskyt nebezpečných výrobkov, ktoré našli na trhu v predošlom období. "Týka sa to hlavne hračiek," spresnila Machútová. Práve hračky podľa nej tento rok tvorili asi tretinu odhalených nebezpečných výrobkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu