Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko podporí zamestnanosť mladých, investuje 270 miliónov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská republika chce v priebehu dvoch rokov investovať do zamestnávania mladých ľudí okolo 270 miliónov eur. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

"Už sme vytvorili osemtisíc zazmluvnených pracovných miest pre mladých ľudí. Dohromady môžeme dať počas nasledujúcich dvoch rokov okolo 270 miliónov eur na zamestnávanie mladých ľudí," povedal. Ministerstvo práce už dnes podľa neho ponúka malým a stredným podnikom možnosť zamestnať mladého človeka s tým, že sa mu preplatia určité náklady súvisiace s mzdami a odvodmi na dobu šesť, deväť, alebo dvanásť mesiacov. "Od podnikateľa sa očakáva, že bude počas rovnako dlhého obdobia udržiavať toto pracovné miesto," povedal Fico s tým, že v oblasti zamestnanosti nie je možné spoliehať sa len na "neviditeľnú ruku" trhu.

Veľkú časť zdrojov, ktoré chce Slovensko investovať do zamestnanosti mladých, poskytne Európska únia (EÚ). "Dohodli sme sa na rozpočte. Slovensko z neho dostane podstatne viac peňazí, ako do neho dáva. V tomto rozpočte je šesť miliárd eur určených na boj proti nezamestnanosti mladých ľudí. Slovensko bude čerpať z týchto šiestich miliárd okolo 78 - 79 miliónov eur," povedal Fico na margo nedávneho summitu Európskej únie. Na druhej strane, všetci premiéri na summite podľa neho potvrdili pokračovanie krízy. Negatívne sa vyvíja aj nemecká ekonomika, ktorá je dlhodobo pilierom ekonomiky celej EÚ. "Je tu prepad hospodárskeho rastu. Nemecko ťahá so sebou dole celú Európu," poznamenal premiér. Slovensko má podľa neho stále plusový hospodársky rast a v roku 2014 sa očakáva jeho ďalšie zvýšenie na dva a pol až tri percentá.

Čo sa týka nezamestnanosti na Slovensku, podľa premiéra je typická veľkým počtom dlhodobo nezamestnaných ľudí. "Máme veľký počet rómskych spoluobčanov, u ktorých je zaraďovanie do práce podstatne komplikovanejšie, ako v iných prípadoch. Naši zahraniční partneri hovoria, že keby sme nemali tento problém, je nezamestnanosť na Slovensku osem - deväť percent," poznamenal Fico. "Uvažujeme o tom, že kto je nezamestnaný a dostáva od štátu nejaké peniaze, mal by predsa len niečo odpracovať, aby mu ostali pracovné návyky," dodal. Čo sa týka rómskych osád a ich špecifických problémov, podľa premiéra budú opatrenia v tejto oblasti predstavené na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu