Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vážneho premenovali na Vadneho: Chce u nás kvôli španielskym investorom býčie zápasy?

Býčie zápasy na Slovensku? Zobraziť galériu (6)
Býčie zápasy na Slovensku? (Zdroj: SITA)

MADRID – Býčie zápasy na Slovensku? Na španielskych investorov by ich tradičné podujatie mohlo zapôsobiť ako veľké lákadlo. S úsmevným nápadom prišiel podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Ten spolu s premiérom Robertom Ficom a podnikateľmi zo Slovenska v utorok navštívil Španielske kráľovstvo.

 

Španiel sprznil meno Ficovi aj Vážnemu

Počas návštevy Španielska došlo k viacerým úsmevným momentom. Hneď na úvod slovensko-španielskeho podnikateľského fóra, ktoré otvoril Fico a ktorého hlavným cieľom bolo prezentovať španielskym firmám možnosti investícií na Slovensku, sa premiér dočkal nemilého prekvapenia.

Podpredseda Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií Juan Lazcano ho oslovil menom „Fiko“. To, že si zjavne nenaštudoval správnu výslovnosť mien našej delegácie, dokázal aj o pár minút neskôr. Vážneho totiž premenoval na „Vadneho“.

Ľubomír Vážny (vľavo), Juan Lazcano (druhý sprava) počas slovensko-španielskeho podnikateľského fóra.
Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Vážny (vľavo), Juan Lazcano (druhý sprava) počas slovensko-španielskeho podnikateľského fóra.  (Zdroj: SITA)

Fico nechce zo Slovenska montážnu dielňu

Vo svojom prejave slovenský premiér upozornil, že práve toto fórum by mohlo dať nový impulz hospodárskej spolupráci medzi Slovenskom a Španielskom, ktoré má na Slovensku len malú kapitálovú účasť. "Nechcem, aby bolo Slovensko len montážnou dielňou," vyhlásil Fico, pričom narážal na dominanciu automobilového priemyslu. Lazcano zase vidí priestor na spoluprácu a investície v oblasti stavebníctva, najmä infraštruktúry, energetiky, cestovného ruchu, agrosektoru a potravinárstva.

S kontroverzným nápadom, ktorý by mohol zlákať španielskych podnikateľov investovať na Slovensku, prišiel napokon podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. „Nemáme len investičné stimuly. Keď Španieli prekročia počet 300 (investorov, pozn. red.), tak sme pripravení zabezpečiť aj koridu, aby ste sa na Slovensku cítili tak ako v Španielsku,“ povedal Vážny na záver svojho prejavu. Ochrancovia zvierat sa však nemusia obávať o osud nevinných býkov, zo strany Vážneho išlo len o vtip.

Španielsky kráľ sa Ficovi sťažoval na svoje zdravie

Premiér sa stretol aj so španielskym kráľom Juanom Carlosom. Bol prvým štátnikom, ktorého kráľ prijal po zotavení sa z operácie chrbtice. Za uplynulý rok ich absolvoval už štyri, na čo sa slovenskému premiérovi posťažoval. Popri kríze v Európe bolo hlavnou témou ich polhodinového rozhovoru práve kráľovo podlomené zdravie. Ako zanietenému lyžiarovi a poľovníkovi mu totiž prekáža práve obmedzený pohyb.

Španielsky kráľ Juan Carlos sa premiérovi posťažoval na svoje zdravie.
Zobraziť galériu (6)
Španielsky kráľ Juan Carlos sa premiérovi posťažoval na svoje zdravie.  (Zdroj: SITA)

Premiér kráľovi odovzdal aj odkaz od prezidenta Ivana Gašparoviča, že strom, ktorý zasadil počas návštevy Slovenska v roku 2002, naďalej rastie a dúfa, že sa Juanovi Carlosovi podarí prísť na Slovensko, aby ho polial.

Fico napokon absolvoval aj stretnutie s premiérom Marianom Rajoyom a predsedom Senátu Píom Garcíom Escuderom. Popri vzájomných vzťahoch medzi krajinami a možnej spolupráci prebrali aj aktuálne otázky v rámci EÚ. Premiér sa napokon stretol aj so zástupcami krajanov.

Slovenský premiér Robert Fico a jeho španielsky kolega Mariano Rajoy.
Zobraziť galériu (6)
Slovenský premiér Robert Fico a jeho španielsky kolega Mariano Rajoy.  (Zdroj: SITA)
V sídle Senátu si premiér spolu s predsedom senátu Píom Garcíom Escuderom (v strede) vymenil dary. Španielsky predstaviteľ dostal od Fica krištáľovú misu, premiér zase medailu s dominantou Madridu.
Zobraziť galériu (6)
V sídle Senátu si premiér spolu s predsedom senátu Píom Garcíom Escuderom (v strede) vymenil dary. Španielsky predstaviteľ dostal od Fica krištáľovú misu, premiér zase medailu s dominantou Madridu.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu