Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Richter: Návrhy opozície by priniesli zdražovanie cez zvýšenú DPH o 5 %

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozícia neponúkla podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) žiadne nové riešenia alebo alternatívy v boji s rastúcou nezamestnanosťou. Poslanci Ľudovej platformy, teda opozičných strán SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH chcú podľa šéfa rezortu len vrátiť stav, ktorý bol na Slovensku pred rokom.

"Ponúkajú de facto návrat k stavu našej krajiny spred roka. V podstate odmietli všetky legislatívne opatrenia, ktoré vláda prijala pre konsolidáciu verejných financií," zhodnotil Richter na tlačovej konferencii v Bratislave. Odmietnutím týchto konsolidačných opatrení tak podľa jeho slov odmietli aj úsporu financií vo výške približnej jednej miliardy eur.

"Ako nahradiť jednu miliardu?" pýtal sa Richter. Jediné riešenie vidí vo zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH) o takmer päť percent. Opozícia tak podľa neho ponúkla riešenie, ktoré znamená zvyšovanie cien. "Zdražovanie na úkor všetkých vrstiev obyvateľstva," doplnil šéf rezortu práce.

Týmito slovami reagoval Richter na dnešné vyhlásenia predstaviteľov Ľudovej platformy. Tí po rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľov a ekonómov predstavili sériu návrhov, ktoré by mali pomôcť nezamestnanosti na Slovensku.

Napríklad zníženie daní pre firmy, či zníženie odvodového zaťaženia pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ako aj zlacnenie cien elektrickej energie pre podniky alebo úpravu minimálnej mzdy podľa jednotlivých regiónov.

Opatrenia chce opozícia predstaviť parlamentu a hovoriť o nich sa má aj mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Tá sa má začať v utorok 16. apríla. "Strana Smer-SD nebude mať záujem nepodporiť rokovanie mimoriadnej schôdze," avizoval Richter.

Zároveň pripomenul, že vláda ešte do zasadnutia parlamentu schváli prorastové opatrenia, ktoré by mali v priebehu nasledujúcich rokov priniesť niekoľko desaťtisíc nových pracovných miest. Kabinet si podľa jeho slov uvedomuje vysokú mieru nezamestnanosti a snaží sa proti nej aktívne bojovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu