Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SDKÚ-DS chce zmeniť zákon: Zníženie dane z príjmu na 19 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS chce v spolupráci s predstaviteľmi živnostníkov a malých podnikov v parlamente presadiť zmenu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorou by sa mal zrušiť koeficient na odpočet DPH.

"Je to návrh Slovenskej asociácie malých podnikov, ktorý sme si osvojili a ktorý považujeme za užitočný, najmä z hľadiska zníženia administratívy,“ vyhlásil na pondelkovej tlačovej besede po stretnutí so zástupcami malých podnikateľov a živnostníkov podpredseda strany Ivan Štefanec. Okrem tejto zmeny chce SDKÚ-DS už na júnovej schôdzi parlamentu presadiť aj zníženie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby zo súčasných 23 % na pôvodných 19 %.

Opozičná strana spolu so zástupcami malých podnikov upozorňuje, že v súčasnosti sa v praxi uplatňuje pri určitých účtovných prípadoch tzv. pomerné odpočítanie dane. To znamená, že ak napríklad podnikateľ, platca DPH, dodáva svoje tovary a služby, ktoré sú zo zákona oslobodené od DPH, je povinný uplatňovať koeficient, ktorý sa vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli sú výnosy bez dane z tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná, a v ktorého menovateli sú výnosy bez dane zo všetkých tovarov a služieb za kalendárny rok.

"Princíp je v tom, že my hovoríme, ak som platca DPH, tak som platca a mal by som si odrátať všetko. Ak štát niekoho oslobodzuje, tak ja na to nemôžem doplácať,“ upozorňuje prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu