Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico sľubuje: Nezamestnanosť bude klesať, odrážame sa od dna

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezamestnanosť bude v najbližších mesiacoch klesať a v tejto oblasti sa odrážame od dna. V dnešnej relácii televízie Markíza Na telo to pripustil predseda vlády SR Robert Fico, ktorý tvrdí, že jeho kabinet dosiahol v roku 2012 veľmi veľa a bol to najťažší rok v jeho kariére.

"Vláda musí byť v oblasti zamestnanosti mimoriadne aktívna. Máme teraz, bohužiaľ, číslo, ktoré nezodpovedá tomu, ako by sme chceli Slovensko vidieť. Teším sa ale, že vo februári došlo k miernemu poklesu nezamestnanosti a tento trend by mal pokračovať aj v marci. My ale nie sme ostrov, ktorý môže žiť bez vplyvu iných krajín," upozornil premiér. Zároveň zopakoval, že rekordnú nezamestnanosť hlási eurozóna, ale napríklad aj ČR.

Podľa lídra Mosta-Híd Bélu Bugára však rok vlády jednej strany svedčí o tom, že kabinet je nekoncepčný a nemá vízie. "Je pravda, že sme ovplyvnení krajinami, ktoré kupujú naše výrobky, ale je to len na úrovni 40 percent. Dve tretiny ekonomiky ovplyvňujete vy. Klesol počet živnostníkov, dohodárov, nedodržali ste sľub, že konsolidačné opatrenia sa dotknú len 12 percent ľudí. Klesajú reálne mzdy o 0,3 percenta," odkázal Ficovi Bugár.

Šéf opozičnej strany tiež tvrdí, že stabilná vláda musí dať ekonomiku do poriadku, ale kroky tej súčasnej ju ničia. "Je veľmi dôležité, ako to cítia ľudia. Keď klesajú reálne mzdy a rastú ceny potravín, tak asi sa necítia veľmi dobre. Zdraželi vajíčka, párky, bravčové. Vy ste zasiahli aj najzraniteľnejších," povedal Bugár. Fico kontroval, že ak by to bolo tak, ako situáciu popisuje Bugár, SR by na tom v rámci EÚ bola katastrofálne.

"Budeme mať jeden z najvyšších rastov, máme tretí najnižší dlh v eurozóne. My sme museli v roku 2012 konsolidovať. Nie je tajomstvo, že ceny potravín sú celoeurópsky problém, na druhej strane sme zastabilizovali ceny energií. Nevytvárajte obraz, že krajina je pred rozpadom. Vy ste nikdy nič neriadili, neniesli ste zodpovednosť, len ste z teplého kresla parlamentu kritizovali. Jediný program proti Smeru-SD, ktorý máte, je, že bude ešte horšie a vy sa tešíte," konštatoval predseda vlády.

Bugár kritiku odmietol. "Viedol som rokovanie parlamentu, keď vláda už nemala väčšinu. Viem, čo to je za zodpovednosť hľadať konsenzus a nikto sa neteší z toho, akým smerom sa naše hospodárstvo uberá," podotkol. Na otázku, či zvyšovanie daní a odvodov muselo prísť práve v týchto neľahkých časoch, Fico odvetil, že vláda musela hľadať zdroje na konsolidáciu. "Mali sme živnostníkov, ktorí mali po 20 rokoch dôchodok 150 či 170 eur, prepadávali nám do sociálnej siete a štát tak mal ďalšie výdavky. Domnievam sa, že rozhodnutia, ktoré boli urobené, nemajú zásadný vplyv na vývoj zamestnanosti a ekonomiky. Slovensko je dobré rozbehnuté a druhá polovica roku 2013 a rok 2014 umožní vláde, aby sa mohla na niektoré otázky pozerať ešte sociálnejšie," myslí si.

Bugár zdôraznil, že úlohou opozície je kritizovať. "My by sme niektoré kroky robili inak. Najzraniteľnejšie skupiny zaťažiť ďalšími odvodmi, to je hazard," upozornil. Opozičnému politikovi sa tiež nepáčil spôsob prerozdeľovania investičných stimulov. "Niektorým firmám, ako SCP Ružomberok, ste dali peniaze bez toho, aby museli vytvárať pracovné miesta, iní musia," uviedol s tým, že celulózka je údajne blízka Smeru-SD. Fico prepojenie ostro odmietol a zagarantoval, že ďalšie stimuly budú len vtedy, ak to bude naviazané na tvorbu pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu