Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

DPB si plánuje prenajať desať trolejbusov: Za 1,6 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava (DPB) si ide prenajať desať trolejbusov. Kým nevysúťaží nové, chce takto nahradiť prestarnuté vozidlá prenajatými. Zaradiť do premávky ich plánuje najviac na rok a pol a prioritne na linky, ktoré v marci nahradil autobusmi.

Dopravný podnik už vyhlásil verejné obstarávanie na prenájom vozidiel. "Ide o 10 trolejbusov, ale môžeme si nakoniec požičať aj menej. Na trolejbusoch sa ešte robí a možno sa niektoré podarí opraviť," uviedla hovorkyňa DPB Agáta Staneková. Podnik hľadá najviac šesť trolejbusov typu 15Tr a štyri typu 14Tr po generálnej rekonštrukcií. Hodnota zákazky je 1.629.000 eur. "Cena je maximálna možná, platiť sa bude za kilometre," pripomína Staneková.

Prestarnuté trolejbusy v marci na niektorých linkách nahradil DPB autobusmi. Pre kritický stav vozidiel totiž už nedokázal zabezpečiť ich dennú výpravu. Najprv uvažoval, že na trolejbusových linkách 201, 202, 206 a 208 predĺži intervaly medzi spojmi, nakoniec však nasadil do premávky niekoľko plynových autobusov Karosa. Staneková potvrdila, že práve na tieto linky by mali ísť prenajaté trolejbusy prioritne.

Osem desiatok nových trolejbusov za vyše 70 miliónov eur už podnik obstaráva od novembra minulého roka. Prvú súťaž mu zrušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Argumentoval tým, že DPB postupoval v tendri v rozpore s princípmi nediskriminácie a transparentnosti. Zvýhodnený mal byť napríklad uchádzač, ktorý ponúkne karosériu s piatimi dverami.

Dopravný podnik odmieta, že by mal byť v tendri zvýhodnený jeden uchádzač. Tvrdí, že postupoval zákonným spôsobom a podmienky súťaže boli nastavené tak, že umožňovali prihlásiť sa viacerým. Šéf DPB Ľubomír Belfi ale pripustil, že veľa uchádzačov ani nečakali. "My sme vedeli, že tých ponúk nebude šesť, lebo ich nemá kto dať. Výrobcovia elektrickej výzbroje sú v tomto priestore významnejší dvaja, možno jeden v Poľsku," vysvetlil. Podnik pripomína, že prihlásenie jedného uchádzača nie je zákonným dôvodom na zrušenie súťaže.

Za zrušenie súťaže bol ešte pred rozhodnutím ÚVO aj primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorý sa takto rozhodol po rokovaní s ministrom dopravy. Trolejbusy by Európska únia totiž pre pochybenia nemusela preplatiť. Uvažovalo sa však o tom, či sa nová súťaž stihne, peniaze z eurofondov sa musia vyčerpať do konca roku 2015. "Je tu časový priestor na to, aby sme súťaž zopakovali," uviedol vo februári Ftáčnik.

Minulý mesiac vyhlásil DPB súťaž znova. Kritériá na vyhodnotenie ponúk DPB zmenil, upravil bodové hodnotenie. Do druhej súťaže môžu uchádzači predkladať svoje ponuky do 27. mája. Staneková hovorí, že ak sa podniku podarí nakúpiť nové trolejbusy, v prenájme vozidiel sa už pokračovať nebude. Na ponuky k prenájmu trolejbusov bude čakať do 1. júla, v ten deň otvorí aj obálky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu