Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Takto štrajkujú francúzski učitelia: Nechcú pracovať 5 dní v týždni!

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Väčšina francúzskych základných škôl ostala v utorok zavretá pre štrajk učiteľov protestujúcich proti plánom socialistickej vlády nariadiť im pracovať päť dní v týždni namiesto súčasných štyroch.

Prezident Francois Hollande sľúbil počas predvolebnej kampane v roku 2012, že učiteľom pridá pol dňa práce v stredu, keď majú pedagógovia a žiaci voľný deň, a skráti vyučovanie koncom týždňa. Hollande argumentoval, že vyučovanie francúzskych detí trpí, pretože Francúzsko má najkratší vyučovací rok v Európe, no vyučovací deň je najdlhší.

Učitelia však tvrdia, že ďalší pracovný poldeň, ktorý by mal začať platiť od septembra, im pridá ďalšie pracovné povinnosti bez finančného ohodnotenia. Jerome Lambert z únie učiteľov SNUipp-FSU poznamenal, že učitelia, väčšinou Hollandovi voliči, sú "sklamaní", pretože Hollande hovoril o reforme, no toto je len kozmetická úprava.

Základné školy majú vyučovaciu pauzu v strede týždňa od 19. storočia. Štát zriaďuje nízkonákladové záujmové centrá, zvyčajne v školách, kde môžu zamestnaní rodičia v stredu poslať svoje deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu