Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko prispeje k záchrane Cypru, ubezpečuje Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

HANNOVER - Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil, že Rusko prispeje k záchrane Cypru, informovala agentúra DPA.

Moskva poskytla Cypru úver vo výške 1 miliardy USD (767,9 miliardy eur). Tento úver by sa mal teraz reštrukturalizovať, povedal Putin v Hannoveri po prechádzke po veľtrhu s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Ruský prezident predpokladá, že spôsob záchrany Cypru je jedinečný, a dúfa, že podobná metóda sa už nepoužije. Nikózia musí prispieť k záchrannému balíku a tento príspevok sa financuje prostredníctvom odvodu z bankových vkladov. To sa dotkne aj mnohých Rusov, ktorí majú účty v cyperských bankách.

Merkelová uviedla, že berie na vedomie, že Rusko má veľký záujem na stabilnom vývoji v eurozóne. Priznala, že eurozóna sa musí v mnohých oblastiach zlepšiť.

Napríklad v súčasnosti sa pracuje na zjednotení garancie vkladov. Bankové vklady sú síce v Európe garantované do výšky 100.000 eur, ale štandardy tejto garancie sa ešte len zjednocujú. Rovnako sa v súčasnosti pracuje na zjednotení bankového dohľadu.

Nemecká kancelárka poukázala na to, že úročenie vkladov na Cypre je síce výrazne vyššie než v Nemecku, ale daňou za to je vyššie riziko.

(1 EUR = 1,3023 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu