Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Španieli dostanú od EÚ 40 miliárd eur: Obrovskú čiastku zhltnú banky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri financí eurozóny na svojom pondelkovom zasadaní v Bruseli schválili pomoc pre španielske banky vo výške 39,5 miliardy eur. Formálne sa tak skončilo niekoľkomesačné úsilie tamojšej vlády zachrániť krajinu pred fatálnou krízou. Informoval denník Financial Times.

Európska komisia v piatok schválila plán reštrukturalizácie štyroch španielskych bánk, ktoré tak získajú 37 miliárd eur. Z celkovej sumy by takmer 18 miliárd eur mala dostať banka Bankia, 9 miliárd eur Catalunya Banc, ďalších 5,4 miliardy eur Novagalicia Banco a 4,5 miliardy eur Banco de Valencia.

Ďalších 2,5 miliardy eur je určených pre takzvanú "zlú banku". Tá by mala od bánk preberať nesplácané úvery a toxické realitné aktíva, ktoré po prasknutí realitnej bubliny pred štyrmi rokmi stratili väčšinu svojej hodnoty.

Niektorí ekonómovia sa však domnievajú, že španielske banky budú aj naďalej trpieť v prehlbujúcej sa recesii a ich finančné potreby by mohli dosiahnuť dvoj- až trojnásobnú sumu.

Jean-Claude Juncker, luxemburský premiér, ktorý predsedá Euroskupine, uviedol, že finančné prostriedky by mohli byť rozdelené do polovice budúceho týždňa. "Realizácia programu je na dobrej ceste, spĺňajú všetky požadované podmienky, ako je zakotvené v memorande o porozumení," uviedol Juncker.

Luis de Guindos, španielsky minister financií, povedal, že záchranné úvery by mali mať 12 a polročnú splatnosť s 10-ročným odkladom a úrokové sadzby v prvom roku by mali činiť menej ako 1 percento. Podľa neho by tieto výhodné podmienky mali pomôcť prekonať problémy v bankovom sektore s tým, že už nebudú opakovať chyby z minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu