Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nezamestnanosť v Európe dosiahla rekord: Až 19 miliónov ľudí je bez práce!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LUXEMBURG - Nezamestnanosť v eurozóne dosiahla vo februári nový rekord 12 %, keď počet ľudí bez práce vzrástol v porovnaní s januárom o 33.000. Zverejnil to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Úrad zároveň revidoval aj údaje za január, ktoré upravil smerom nahor z pôvodnej hodnoty 11,9 % na 12 %. To znamená, že vo februári nezamestnanosť v eurozóne stagnovala, keďže v porovnaní s januárom sa jej úroveň nemenila. Podľa agentúry DPA sa miera nezamestnanosti v eurozóne zvyšuje postupne už od polovice roku 2011 a podľa viacerých analytikov bude tento trend v dôsledku krízy v menovom bloku pokračovať.

Počet nezamestnaných v eurozóne dosiahol vo februári viac než 19 miliónov, čo je o 1,8 milióna viac než v rovnakom mesiaci roku 2012. Z toho ľudí vo veku do 25 rokov bolo 3,6 milióna. Miera nezamestnanosti v tejto kategórii tak dosiahla 23,9 %.

Najvyššiu nezamestnanosť mali podľa očakávania v Grécku a Španielsku, kde v obidvoch krajinách presiahla 26 %. Najhoršie výsledky mali tieto krajiny aj v prípade nezamestnanosti mladých, pričom v Grécku nezamestnanosť ľudí do 25 rokov dosiahla viac než 58 % a v Španielsku vyše 55 %.

Naopak, najnižšiu nezamestnanosť mali Rakúsko (4,8 %), Nemecko (5,4 %) a Luxembursko (5,5 %). Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla vo februári 14,6 % a bola štvrtá najvyššia v celej Európskej únii, keď pred Slovenskom boli len Grécko, Španielsko a Portugalsko so 17,5-% nezamestnanosťou.

V širšej Európskej únii vzrástla miera nezamestnanosti vo februári na 10,9 %, keď v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom prišlo o prácu ďalších 76.000 ľudí. V celej EÚ je bez práce 26,3 milióna ľudí. V januári dosiahla nezamestnanosť v EÚ 10,8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu